18.09.2024 / 08:08 Svijet - Drugi put u sedam dana

Sjeverna Koreja ponovo ispalila balističke projektile

Sjeverna Koreja ponovo ispalila balističke projektile
Foto: Agencije
Sjeverna Koreja je u srijedu ispalila više balističkih projektila kratkog dometa prema svojoj istočnoj obali, objavili su Južna Koreja i Japan, nekoliko dana nakon što je Pjongjang otkrio postrojenje za obogaćivanje uranijuma i obećao da će pojačati svoj nuklearni arsenal.

Projektili su poletjeli iz Kaechona, sjeverno od glavnog grada Pjongjanga, oko 06:50 sati po lokalnom vremenu u sjeveroistočnom smjeru i letjeli su oko 400 kilometara, saopćio je Združeni generalštab Južne Koreje (JCS), bez precizirajući koliko ih je ispaljeno i gdje su sletjeli.

- Snažno osuđujemo lansiranje projektila Sjeverne Koreje kao jasnu provokaciju koja ozbiljno prijeti miru i stabilnosti Korejskog poluotoka - navodi se u saopćenju JSC-a, te obećavaju neodoljive odgovore na sve dalje provokacije.

Otprilike 30 minuta nakon prve obavijesti o raketi, japanska obalska straža je saopćila da je Sjeverna Koreja ispalila još jednu balističku raketu. Japanski ministar odbrane Minoru Kihara rekao je da je najmanje jedna od raketa pala u blizini istočne unutrašnje obale Sjevera i da se lansiranja "ne mogu tolerirati".

Američka indo-pacifička komanda je na X izjavila da je svjesna lansiranja i da se blisko konsultuje sa Seulom i Tokijom.

Sjever je prošlog četvrtka ispalio nekoliko balističkih projektila kratkog dometa, prvo takvo lansiranje u više od dva mjeseca, koje je kasnije opisao kao test novog raketnog sistema za višestruko lansiranje 600 mm.

Južnokorejski JCS je saopćio da je lansiranje moglo biti test za oružje za izvoz u Rusiju, usred intenziviranja vojne saradnje između dvije zemlje.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo