17.09.2024 / 12:47 Svijet - U okolici Parme

Italija u šoku: Djevojka pobacila, zakopala bebu u vrtu, pa otišla na odmor u New York

Italija u šoku: Djevojka pobacila, zakopala bebu u vrtu, pa otišla na odmor u New York
Foto: Agencije
Iz mjesta Vignale di Traversetolo u okolici Parme dolazi priča koja je šokirala Italiju i dospjela na naslovnice vodećih nacionalnih medija.

U vrtu porodične kuće u kojoj je 22-godišnjakinja živjela pronađeno je mrtvo novorođenče, čija je majka, kako tvrde iz tužilaštva, sama pobacila kod kuće te ga zakopala dva dana prije nego što je otputovala na odmor u New York.

Protiv 22-godišnjakinje vodi se istraga zbog optužbi za namjerno ubistvo i prikrivanje tijela novorođenčeta. Kako su istražitelji zasad uspjeli rekonstruisati, djevojka je sama inducirala porod te 7. augusta rodila dijete kod kuće. Nakon rođenja zakopala ga je u vrtu te otputovala u New York na ranije planirani odmor.

Tužilaštvo je odbacilo prvobitne sumnje da je djevojka imala pomagače: u medijima se špekuliralo da su joj pomogli roditelji, otac djeteta (također 22-godišnjak) te drugi susjed, javlja lokalni medij Parma Today. Tvrde da trudnoća nije bila registrovana te da je nije pratila nijedna stručna osoba (ginekolog ili porodični liječnik). Porod je, tvrde tužioci, obavila sama u porodičnoj kući, bez prisustva drugih osoba. Iste večeri izašla je u grad s prijateljicama i tek kad se vratila, zakopala je dijete u vrtu kuće.

U još nevjerovatnijem slijedu događaja, tužioci su potvrdili da je u istom vrtu pronađeno još jedno tijelo novorođenčeta, staro najmanje 40 sedmica. Tijela obiju beba pronašao je pas susjede kopajući po vrtu. Ona je pak pozvala svoju susjedu, a ona je potom zvala policiju. Detalje o drugom tijelu još uvijek ne iznose u javnost, ne isključujući mogućnost da dva čedomorstva nisu povezana, piše Tportal.

Djevojka, koju list Corriere della Sera u svom izvještaju naziva Chiara (ime je, po svemu sudeći, izmijenjeno), navodno je priznala policiji da je sve gore navedeno tačno i da je sve radila sama. Potvrdila je i da je nakon čedomorstva hladnokrvno otišla na ranije planirano putovanje u New York, odakle je objavljivala fotografije s kojih se može zaključiti da je uživala na odmoru.

Prema riječima gradonačelnice Traversetola, Simone Dall'Orto, 22-godišnja studentica i manekenka pripadala je 'imućnoj, mirnoj, integriranoj i normalnoj porodici'.

Niko iz oporodice nije pokazivao nijedan znak nelagode ili nestabilnosti. Klasična dobra djevojka u kontekstu savršene porodice', rekla je Dall'Orto i unijela još jedan sloj nevjerice u priču koja cijelu Italiju nagoni na razmišljanje i preispitivanje.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo