9°C
Mostar 16°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

16.09.2024 / 17:08 Svijet - Vojne operacije

Izraelska vojska kaže da je spremna zauzeti sigurnosni pojas u Libanu

Izraelska vojska kaže da je spremna zauzeti sigurnosni pojas u Libanu
Foto: Amos Ben Gershom/GPO

Izraelski radio izvijestio je da je Uri Gordin, šef Sjeverne komande izraelske vojske, saopćio da su njegove snage spremne za zauzimanje sigurnosnoj pojasa na libanskoj strani.

Ovakve izjave dolaze u vrijeme sve većih neslaganja unutar izraelske vlade oko proširenja vojne operacije u Libanu.

Pažnja je trenutno usmjeren na Tel Aviv, gdje bi izraelski sigurnosni kabinet, tokom svoje sjednice u ponedjeljak, trebao odobriti proširenje ratnih ciljeva na sjevernom frontu.

U međuvremenu, izraelske novine Maariv objavile su da je u nedjelju u gradu Haifi izvedena vježba za hitne slučajeve i da su simulirani različiti scenariji za vanredne situacije, uključujući izbijanje rata s Libanom.

Posljednjih dana primjetna je značajna eskalacija uzajamnog bombardiranja sa obje strane izraelsko-libanske granice, uporedo s izraelskim prijetnjama da će pokrenuti kopneni rat protiv Libana uprkos regionalnim i međunarodnim upozorenjima na mogućnost eskalacije u regiji i izmicanju situacije izvan kontrole.

Ovakav razvoj događaja dolazi u trenutku kada izraelski mediji izvještavaju da je došlo do neslaganja između izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i njegovog ministra odbrane Yoava Gallanta u vezi s odlukom o proširenju vojne operacije.

Izraelska državna televizija izvijestila je, pozivajući se na ljude bliske Netanyahuu, da će on smijeniti Gallanta ako se usprotivi širenju vojnih operacija u Libanu.

Isti izvor dodaje da Netanyahu nastoji proširiti ove operacije uz podršku komandanta Sjeverne oblasti.

Netanyahu je rekao da situacija na sjevernoj granici neće ostati ista. U izjavama tokom sedmičnog zasjedanja Vlade izjavio je da ova situacija zahtijeva promjenu odnosa snaga te da će učiniti ono što je potrebno kako bi se stanovnici sigurno vratili svojim domovima, prenosi Aljazeera.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo