9°C
Mostar 16°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

16.09.2024 / 15:15 Svijet - Zvanični podaci

Protiv dječje paralize u Gazi do sada vakcinisano 90% djece

Protiv dječje paralize u Gazi do sada vakcinisano 90% djece
Foto: X.com

"U Gazi je do sada protiv dječje paralize cijepljeno 90 posto djece", rekao je u ponedjeljak šef Agencije Ujedinjenih naroda za palestinske izbjeglice (UNRWA), dodavši da je sljedeći korak garantovati da krajem mjeseca njih stotine hiljada dobiju i drugu dozu.

Kampanja čiji je cilj bio u Gazi vakcinisati oko 640.000 djece mlađe od 10 godina protiv dječje paralize, a započela je 1. rujna, predstavljala je golem izazov za UNRWA-u i partnere zbog naprekinutog sukoba između Izraela i Hamasa.

Dobre vijesti objavljene su nakon prošlomjesečne informacije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o tome da je jedna beba djelomično paralizirana zbog virusa dječje paralize tipa 2, što je prvi takav slučaj na palestinskom području u 25 godina.

Više od 446.000 palestinske djece u središnjoj i južnoj Gazi cijepljeno je ranije u septembru, a 10. ovog mjeseca je započela kampanja vakcinisanja posljednjih 200.000 djece u sjevernoj Gazi uprkos ograničenom pristupu zdravstvenim radnicima, naredbama o evakuaciji i nestašicama goriva.

Prva runda kampanje vakcinisanja protiv dječje paralize u Gazi uspješno je završila, objavio je UNRWA-e Philippe Lazzarini, dodavši da je 90 posto djece u enklavi primilo prvu dozu.

- Sukobljene strane u velikoj su mjeri poštovale različite potrebne 'humanitarne pauze' pokazavši da se, kada postoji politička volja, pomoć može ostvariti bez prepreka. Naš sljedeći izazov je zagarantovati djeci i drugu dozu vakcina krajem septembra, napisao je na X-u.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo