8°C
Mostar 16°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

16.09.2024 / 15:10 Svijet - Da provjere situaciju

Ukrajina pozvala UN i Crveni krst u rusku regiju Kursk

Ukrajina pozvala UN i Crveni krst u rusku regiju Kursk
Foto: AFP

Vlasti Ukrajine su saopćile kako su zatražile od Ujedinjenih naroda (UN) i Međunarodnog odbora Crvenog krsta (ICRC) da provjere situaciju u područjima ruske regije Kursk, koju je zauzeo Kijev.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Andrij Sibiha naveo je u ponedjeljak kako je naredio svom ministarstvu da uputi službene pozive organizacijama. Poziv je namijenjen “dokazivanju privrženosti [Ukrajine] međunarodnom humanitarnom pravu”, dodao je, u očitom komentiranju brojnih zločina koje su ruske snage počinile u Ukrajini otkako su izvršile invaziju u februaru 2022. godine.

Nije odmah bilo jasno jesu li UN ili ICRC odgovorili na poziv.

Munjeviti napad

U objavi na platformi X Sibiha je napisao kako ukrajinska vojska osigurava “humanitarnu pomoć” i “siguran prolaz” civilima u regiji Kursk, gdje se ukrajinska vojska nalazi više od mjesec dana nakon što je počela veliku prekograničnu ofanzivu.

Zvanični Kijev je objavio kako kontrolira stotinjak naselja u južnoj ruskoj regiji na granici s Ukrajinom.

Sibiha ističe kako je rekao svom ministarstvu da izda pozivnice nakon posjete ukrajinskoj regiji Sumi, iz koje su ukrajinske snage pokrenule svoj munjeviti napad u augustu.

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine potvrdilo je kako je izdalo zahtjeve, u kojima se traži od ICRC-a da prati usklađenost Ukrajine s međunarodnim humanitarnim pravom u skladu sa Ženevskim konvencijama, a koje se odnose na zaštitu ljudi zahvaćenih oružanim sukobima.

Reakcija Moskve

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov označio je poziv, koji je došao nakon što je predsjednica ICRC-a Mirjana Špoljarić stigla u Moskvu u planiranu posjetu, kao “čistu provokaciju”. Rekao je da Rusija od UN-a i ICRC-a očekuje “trezvenu procjenu” ukrajinskog zahtjeva.

Špoljarić bi se u utorak trebala sastati s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom, nekoliko dana nakon što su u granatiranju ubijena tri ukrajinska zaposlenika ICRC-a u selu u regiji Donjeck, na liniji fronta u istočnoj Ukrajini. Špoljarić je osudila ovaj napad.

Ukrajina pažljivo pokušava svoju vojsku predstaviti u drugačijem svjetlu od ruskih snaga koje su okupirale približno 20 posto ukrajinske teritorije.

Moskva je osudila ukrajinsku kontraofanzivu, ističući da je ona natjerala približno 150.000 ruskih civila na evakuaciju, prenosi Aljazeera.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo