16.09.2024 / 13:42 Svijet - Vježba sa saveznicima

NATO-ovo 'Oko na nebu' u akciji: Operacije u složenom sigurnosnom okruženju

NATO-ovo 'Oko na nebu' u akciji: Operacije u složenom sigurnosnom okruženju
Foto: NATO

NATO E-3A komponenta uspješno je završila opsežnu troheftnu misiju raspoređivanja NATO AWACS-a, trenirajući zajedno sa saveznicima, operirajući iz baze Rygge u Norveškoj.

"Ovo je bila neprocjenjiva prilika da se našim posadama u visokoj pripravnosti pruže jedinstvene mogućnosti za testiranje, procjenu i validaciju naših sposobnosti komandovanja i kontrole. Pokazalo se da je to izvrsna prilika za unapređenje pripravnosti AWACS-a, kao dijela šire NATO operacije budnosti", saopćeno je iz NATO-a.

Tokom raspoređivanja, NATO AWACS je trenirao sa pomorskim snagama i drugim zračnim snagama različitih NATO nacija, demonstrirajući spremnost, snagu i interoperabilnost NATO-a. Sa AWACS sposobnostima dokazanima u borbi, NATO savez je u mogućnosti da održava informacijsku nadmoć u sve složenijem okruženju.

„Strateška uloga NATO E-3A je u srcu projekcije snaga NATO-a; ova sposobnost integriše zračnu moć iz cijelog Saveza i pruža funkcije nadzora i komandovanja i kontrole koje su ključne za odbranu našeg zračnog prostora. Operirajući iz raspoređenih operativnih baza, kao što je Rygge ili druge, u kratkom roku, pokazujemo našu odlučnost da održimo budnost i spremnost za odbranu Saveza“, rekao je Air Commodore Andrew Turk, šef štaba i zamjenik komandanta NATO Zračnih snaga za rano upozorenje i kontrolu.

E-3A AWACS se naziva NATO-ovim ultimativnim "Okom na nebu". Kao jedan od rijetkih vojnih resursa koji su i u vlasništvu i pod operativnom kontrolom NATO-a, AWACS misija je da obavlja sve zadatke nadzora i upravljanja bitkom u ime Vrhovnog komadanta savezničkih snaga u Evropi.

"Ovakva raspoređivanja za integraciju u zajedničke misije pokazuju našu fleksibilnost da djelujemo bilo gdje, bilo kada, kako bismo zaštitili Savez. NATO je odbrambena organizacija koja održava transparentnost u pogledu aktivnosti koje se provode. Informacije prikupljene tokom NATO AWACS letova daju donositeljima odluka u NATO-u dragocjen uvid za unapređenje naše budnosti u odbrani Saveza", dodali su iz ALijanse.

NATO AWACS redovno leti misije pojačanih aktivnosti budnosti duž granica saveznika kako bi osigurao istočno krilo NATO-a. Ove misije su dio NATO operacija od 2014. godine.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo