9°C
Mostar 16°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

16.09.2024 / 11:58 Svijet - Matteo Salvini

Italijanskom ministru prijeti šest godina robije: Zabranio iskrcavanje migranata?

Italijanskom ministru prijeti šest godina robije: Zabranio iskrcavanje migranata?
Foto: Arhiva
Zamjenik premijera Italije Matteo Salvini suočava se sa optužbama za otmicu zbog slučaja broda sa migrantima, nakon što je odlučio ostaviti brod za spašavanje migranata blokiran na moru 19 dana.

Tužioci u italijanskom gradu Palermu u subotu su zatražili šestogodišnju kaznu zatvora za lidera desničarske stranke Lega, Matteoa Salvini, zbog njegove odluke da spriječi uplovljavanje broda koji je prevozio više od 100 migranata u Lampedusu 2019. godine.

Presudom, koja u Italiji postaje konačna tek nakon tri stepena pravosudnog procesa, Salvini bi mogao biti i zabranjen od obavljanja vladinih funkcija.

Sicilijanski tužioci optužuju Salvini — koji je trenutno zamjenik premijera i ministar transporta u vladi premijerke Giorgie Meloni — za navodnu otmicu zbog njegove odluke da ostavi brod za spašavanje migranata koji je upravljala humanitarna organizacija Open Arms blokiran na moru 19 dana.

Tada je Salvini bio ministar unutrašnjih poslova u vladi Giuseppea Contea. Tokom njegovog mandata, nametnuta je politika "zatvorenih luka" pod kojom je Italija odbijala ulazak humanitarnih brodova koji su spašavali migrante u nevolji širom Mediterana i ponovljeno je optuživao humanitarne organizacije za de facto ohrabrivanje krijumčarenja ljudi.

Tokom zastoja 2019. godine, neki od migranata su skočili u vodu iz očaja dok je kapetan molio za sigurno i blisko pristanište. Preostalih 89 ljudi na brodu konačno je dopušteno da se iskrca u Lampedusi na osnovu naloga suda.

"Ponovio bih to opet: braniti granice od ilegalnih imigranata nije zločin," rekao je Salvini u unaprijed snimljenoj video izjavi na društvenim mrežama u subotu.

Njegova advokatica, Giulia Bongiorno, iznijet će svoju odbranu u Palermu 18. oktobra, a prva presuda bi mogla biti donesena do kraja mjeseca.

Meloni i nekoliko ministara njene vlade izrazili su solidarnost s liderom Lega, braneći njegove odluke. Otkako je preuzela vlast 2022. godine, Meloni je obećala strožu kontrolu migracije, sa ciljem da odvrati potencijalne izbjeglice od plaćanja krijumčarima za opasan prelazak Mediterana.

"Incredible da ministar Italije rizikuje šest godina zatvora za obavljanje svog posla u zaštiti granica nacije, kako je zahtijevano od mandate primljenog od građana," napisala je italijanska premijerka na X-u.

Liderka stranke centra-lijevo PD, Elly Schlein, rekla je da su Melonijeve riječi podrške Salvini "neprikladna intervencija".

"Izvršna i pravosudna vlast su odvojene i autonomne (prema) principu odvajanja vlasti," rekla je Schlein domaćim medijima u nedjelju.
"Institucionalno poštovanje zahtijeva da se ne komentarišu otvoreni suđenja."

Optužnica protiv Salvini je najnovija u nizu problema s kojima se suočava Melonijeva vlada u posljednjim sedmicama, uključujući skandal koji je doveo do ostavke sada već bivšeg ministra kulture Italije, Gennara Sangiuliana, nakon što su objavljene optužbe o zloupotrebi javnih sredstava.

Meloni, koja predvodi far-right stranku Braća Italije, također je u središtu velike debate o reformama zakona o državljanstvu, što se smatra izvorom napetosti između nje i partnera u koaliciji, stranke centra-desno Forza Italia i njihovog lidera, Antonija Tajani.

Na kraju, njen kandidat za evropskog povjerenika, Raffaele Fitto, mogao bi se suočiti s ozbiljnim pitanjima od strane eurozastupnika tokom nadolazećih saslušanja u parlamentu prije njegovog odobrenja.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo