16.09.2024 / 10:36 Svijet - Francuski povjerenik

Veliki udarac za Leyen: Breton se povlači iz Komisije, optužio je za spletkarenje

Veliki udarac za Leyen: Breton se povlači iz Komisije, optužio je za spletkarenje
Foto: X
Francuski povjerenik Thierry Breton objavio je danas da se povlači iz Komisije, optuživši njenu predsjednicu Ursulu von der Leyen da mu radila iza leđa i zatražila da ga predsjednik Emmanuel Macron zamijeni drugim kandidatom.

Šokantan potez dosadašnjeg povjerenika za unutrašnje tržište, koji je i u novoj Komisiji trebao dobiti vrlo važnu poziciju, dolazi dan prije nego što bi von der Leyen trebala u Evropskom parlamentu predstaviti novu ekipu povjerenika, prenosi HINA.

“Prije nekoliko dana, u samom završetku pregovora o sastavu nove Komisije, tražili ste da Francuska povuče moje ime iz ličnih razloga o kojima nikada niste sa mnom lično razgovarali. Za to ste ponudili političku trgovinu s navodno utjecajnijim resorom za Francusku u budućoj Komisiji”, napisao je Breton u pismu predsjednici Von der Leyen koje je objavio na društvenoj mreži X.

“Sada će vam biti predložen drugi kandidat, jer podnosim ostavku na položaj u Komisiji koja odmah stupa na snagu”, napisao je Breton.

Novi je to udarac za predsjednicu Von der Leyen koja je prošle sedmice morala odgoditi predstavljanje svoje nove ekipe povjerenika zbog kaotične situacije oko zamjene slovenskog kandidata za povjerenika.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo