9°C
Mostar 16°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

16.09.2024 / 09:40 Politika - Lider HDZ-a

Čović najavio sastanak koalicije za narednu sedmicu

Čović najavio sastanak koalicije za narednu sedmicu
Dragan Čović / FENA

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragan Čović kaže da je predizborna kampanja uzela svoj danak, mnogo toga joj je podređeno, ali novi pokušaj dogovora najavljuje za narednu sedmicu.

- Pokušat ćemo organizovati neke sastanke svih članova koje čine poziciju na nivou BiH, kako bismo stvorili ambijent da nešto pokrenemo. Taj pozitivan učinak nam je potreban da bismo u konačnici uspjeli dobiti pozitivan izvještaj od Evropske komisije. Sve ćemo bazirati na tome i nadam se da ćemo pronaći datum kada svi možemo sjesti, vjerovatno u Sarajevu, i napraviti plan da Vijeće ministara može donijeti još neke odluke koje su nam potrebne za takav iskorak. Time bismo ohrabrili i one koji pišu izvještaje, s obzirom na to da oni završavaju svoj mandat za mjesec i po, a onda će doći neki novi ljudi – kazao je Čović za Dnevni avaz.

Tvrdi da bi dodatnim iskorakom partneri iz EK bili bi uvjereni u vjerodostojnost bh. vlasti, očekujući pozitivne vijesti sa sastanka državne koalicije.

Podsjetio je da predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto uskoro putuje u Brisel te smatra da Brisel, ipak, ne gubi strpljenje za BiH.

- Mislim da smo mi izborili svoje mjesto za stolom, a ne u ladicama, kako je to nekad bilo, ali ipak ovako se ne može dugo i neke stvari moramo unaprijediti. Nakon kontakata koje sam imao sa svim predstavnicima koji o nama donose stavove uvjeren sam da, uz sve naše slabosti, imamo mnogo više zagovornika našeg evropskog puta nego što je to bilo prije dvije godine – istakao je.

Smatra da je njegov profesionalni optimizam realan i da treba iskoristiti ovaj mjesec i po da prijatelji BiH mogu donijeti konačne odluke.

Osim na evropskom, o kojem su svi sudionici koalicije, navodno, saglasni, BiH stagnira i na putu ka članstvu u NATO-u.

Međutim, Čović je optimista i u put ka članstvu BiH u NATO.

- Ja mislim da oni idu paralelno. Možda se drugačije gleda na NATO, jer posebno RS vrlo otvoreno govori da ne želi članstvo. Bitno nam je da NATO ima svoje snage unutar institucija u BiH – zaključio je Čović za "Dnevni avaz".


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo