9°C
Mostar 16°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

16.09.2024 / 07:38 Svijet - 'Zapad ne smije popustiti'

Britanski šef diplomatije Lammy: Putinove prijetnje su puko razmetanje

Britanski šef diplomatije Lammy: Putinove prijetnje su puko razmetanje
Foto: X

Šef britanske diplomatije David Lammy je upozorenje Rusije upućeno Zapadnjacima, koji razmatraju mogućnost da se Kijevu odobri korištenje raketa dugog dometa, ocijenio kao “bacanje pijeska u oči” i puko “razmetanje”.

Napetosti o ovoj osjetljivoj temi dosegnule su vrhunac kada su američki predsjednik Joe Biden i britanski premijer Keir Starmer razgovarali o toj mogućnosti u Bijeloj kući, piše AFP.

Nakon toga je Vladimir Putin u četvrtak rekao da bi, dopusti li Zapad Ukrajini da napadne ruski teritorij raketama dugog dometa, to značilo da su “zemlje NATO-a u ratu s Rusijom”.

U intervjuu BBC-ju u nedjelju Lammy je rekao da se razgovori o toj temi nastavljaju sa Sjedinjenim Američkim Državama i saveznicima.

Na pitanje misli li da Vladimir Putin laže kada na sto iznosi prijetnje nuklearnim ratom, Lammy je odgovorio: “Mislim da je ono što Putin čini bacanje pijeska u oči. To je razmetanje. Zapravo, takav je njegov ‘modus operandi’.”

“On prijeti i kada je riječ o tenkovima, kada je riječ o projektilima i nuklearnom oružju, no mi ne možemo dopustiti da nas skrene s naše putanje”, nastavio je Lammy, nazvavši ruskog predsjednika “imperijalističkim fašistom”.

“Pustimo li mu Ukrajinu, vjerujte mi, on tu neće stati”, kazao je.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski od svojih saveznika traži da mu omoguće napad na vojne ciljeve duboko na ruskom tlu, one koji se smatraju “legitimnim”, poput, naprimjer, zračnih baza iz kojih polijeću avioni koji bombarduju Ukrajinu.

Dosad je Zapad, na čelu s Amerikancima, žestoko kočio takav potez, strahujući da bi Rusija takvu odluku mogla shvatiti kao eskalaciju.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo