9°C
Mostar 16°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

16.09.2024 / 07:34 Svijet - Regrutuju nove generacije

Zvaničnik Hamasa: Imamo resurse za nastavak borbe uprkos gubicima

Zvaničnik Hamasa: Imamo resurse za nastavak borbe uprkos gubicima
Foto: Bloomberg

Visoki zvaničnik Hamasa rekao je za AFP 15. septembra da ova organizacija ima dovoljno resursa da nastavi borbu protiv Izraela uprkos gubicima pretrpljenim tokom više od jedanaest mjeseci rata u Gazi.

"Bilo je mučenika i bilo je žrtava... ali zauzvrat je došlo do gomilanja iskustava i regrutovanja novih generacija u otpor", rekao je Osama Hamdan za AFP tokom intervjua u Istanbulu.

Hamas su, inače, EU u Sjedinjene Države proglasile terorističkom organizacijom.

Izjave ovog zvaničnika usledile su manje od nedelju dana nakon što je izraelski ministar odbrane Joav Galan rekao novinarima da Hamas, čiji je napad 7. oktobra izazvao rat, "više ne postoji" kao vojna formacija u Gazi.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu pokrenuo je vojne operacije odmazde za uništenje Hamasa nakon iznenadnog napada te grupe na južni Izrael, koji je rezultirao smrću 1.205 ljudi, većinom civila, prema podacima AFP-a zasnovanim na zvaničnim podacima Izraela.

U intervjuu, Hamdan je rekao da Sjedinjene Države, najvažniji vojni podržavalac Izraela, ne čine dovoljno da iznude Netanjahuove ustupke koji bi okončali krvoproliće.

U izraelskoj vojnoj kampanji poginulo je najmanje 41.206 ljudi u Gazi, prema podacima ministarstva zdravlja teritorije pod upravom Hamasa, koje ne daje odvojene podatke o smrti civila i militanata.

Militanti Hamasa su također uzeli 251 taoca 7. oktobra, od kojih se 97 još uvijek drži u Gazi, uključujući 33 za koje je izraelska vojska saopćila da su mrtvi.

Izraelski vojnici i oštećene zgrade u pozadini, usred kopnene operacije izraelske vojske koja je u toku u Pojasu Gaze, 13. 9. 2024.

Ovomjesečna objava Izraela da su tela šest talaca izvučena iz tunela u Gazi nakon što ih je Hamas pogubio postakla je kratak generalni štrajk i demonstracija velikih razmjera koje su nastavljene u Tel Avivu i Jerusalemu 14. septembra.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo