9°C
Mostar 16°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

16.09.2024 / 06:00 Svijet - Nakon ostavke bivšeg

Jordanski kralj Abdullah II imenovao novog premijera pet dana nakon izbora

Jordanski kralj Abdullah II imenovao novog premijera pet dana nakon izbora
Foto: X
Jordanski kralj Abdullah II prihvatio je ostavku premijera Bishera al-Khasawneha koja je uslijedila samo nekoliko dana nakon parlamentarnih izbora na kojim je oporbena islamistička koalicija ostvarila značajan porast broja mandata u parlamentu.

Khasawneh je premijer je s najdužim stažom u protekle dvije i pol decenije vladavine kralja Abdullaha. Vladu Hašemitske kraljevine vodio je od oktobra 2020. godine.

Za novog premijera jordanski suveren imenovao je predstojnika svog ureda i bivšeg ministra planiranja i međunarodne saradnje Jafara Hassana, prenosi Reuters. Hassan je funkciju ministra obnašao od 2009. do 2013. godine, a smatra se bliskim saradnikom kralja Abdullaha II.

Hassan je cijenjeni tehnokrat koji se školovao na Zapadu. Od njega se očekuje da se odmah nakon formiranja vlade suoči s izazovima ublažavanja utjecaja rata u Gazi na ekonomiju kraljevstva, teško pogođenog ograničenjima investicija i naglim padom turizma.

Iako su oporbeno Muslimansko bratstvo i ideološki saveznici palestinskog Hamasa ostvarili značajan pomak na izborima održanim u utorak, njihova moć je upitna, jer i dalje čine manjinu u parlamentu. Osim toga, u Jordanu većina ovlasti pripadaju kralju pa se ne očekuju značajnije promjene u državnoj politici.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo