9°C
Mostar 16°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

15.09.2024 / 22:30 Svijet - Nakon 18 godina

Kina oslobodila američkog pastora, SAD tvrdi da je nevin

Kina oslobodila američkog pastora, SAD tvrdi da je nevin
Foto: X
Kina je oslobodila Davida Lina, američkog pastora koji je u zatvoru od 2006. godine, saopćio je State Department danas povodom oslobađanja čovjeka za kojeg Washington tvrdi da je nepravedno zatvoren.

Američki političari godinama su pozivali Peking da oslobodi Lina, koji je zatvoren na temelju optužbi da je počinio ugovornu prevaru, prenosi HINA.

"Pozdravljamo oslobađanje Davida Lina iz zatvora u Narodnoj Republici Kini. Vratio se u SAD i sada po prvi put vidi svoju porodicu u gotovo 20 godina", rekao je glasnogovornik State Departmenta.

Linova kćer Alice rekla je ranije Politicu da će njen 68-godišnji otac stići u San Antonio u Teksasu.

"Riječima se ne može opisati radost koju osjećamo - moramo nadoknaditi puno vremena", rekla je Politicu.

Prošlog novembra, predsjednik Odbora za vanjske odnose američkog Senata pozvao je predsjednika Joea Bidena da iskoristi sastanak s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom kako bi se založio za oslobađanje Lina i druge dvojice zatvorenika - Kaija Lija i Marka Swidana.

Washington tvrdi da su njih trojica nepravedno zatvorena, dok Kina kaže da se ovakvim slučajevima pristupa prema zakonu.

Kongresna komisija trebala bi sljedeću srijedu održati saslušanje o slučajevima američkih građana zatvorenih u Kini, posebno Lina, Lija i Swidana, za koje tvrdi da se suočavaju sa zdravstvenim problemima.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo