9°C
Mostar 17°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 10°C

15.09.2024 / 16:21 Svijet - Kontinuirano bombardovanje

Gaza: Vremenske (ne)prilike otežavaju situaciju raseljenicima, ubijeno još 12 ljudi

Gaza: Vremenske (ne)prilike otežavaju situaciju raseljenicima, ubijeno još 12 ljudi
Foto: Ilustracija / OHCHR
Medicinski izvori objavili su da je od jutros 12 Palestinaca ubijeno kao rezultat kontinuiranog izraelskog bombardiranja Gaze, javlja Al Jazeera.

Civilna zaštita Gaze izvijestila je ranije da su stariji muškarac i djevojka ubijeni u napadu na kuću porodice Al-Nimr u Sheikh Radwanu. Izraelski zračni napadi također su pogodili izbjegličke kampove Jabalia i Nuseirat. Dom časnika Civilne zaštite u Nuseiratu bombardiran je, pri čemu je ubijeno dvoje njegove djece.

Raseljeni Palestinci suočavaju se i s novim problemima koje izazivaju sve lošije vremenske prilike na Bliskom istoku. Kako navodi dopisnik Al Jazeere, koliko god raseljene porodice širom Pojasa Gaze patile tokom ljeta zbog vrućine i širenja bolesti, upravo sada raste zabrinutost zbog promjene vremena.

Dolazi do ranog pada temperature, a oni koji su blizu obale i tamo podigli šatore jer se nisu imali gdje drugo evakuisati, sada su u opasnosti da ih izgube zbog plime. Ranije danas, posebno u zoni Al-Mawasi u Khan Younisu, visoka plima uništila je desetine šatora postavljenih na obali i natjerala ljude na novo raseljavanje. Ne postoji drugo mjesto gdje bi otišli, a povratak u domove nije im opcija.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo