9°C
Mostar 17°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 10°C

15.09.2024 / 15:35 Svijet - Nicolas Maduro

SAD negira tvrdnje da je CIA planirala ubiti predsjednika Venezuele

SAD negira tvrdnje da je CIA planirala ubiti predsjednika Venezuele
Foto: Xinhua
Sjedinjene Američke Države odbacile su tvrdnje Venezuele da je CIA kovala zavjeru za ubistvo predsjednika Nicolasa Madura i drugih visokih zvaničnika.

Trojica američkih državljana, dva Španca i jedan češki državljanin uhapšeni su zbog sumnje da su planirali destabilizirati zemlju, rekao je ministar unutrašnjih poslova Venezuele.

Nazivajući zarobljenike "plaćenicima", Diosdado Cabello je tvrdio da CIA "vodi operaciju" i da je zaplijenjeno na stotine komada oružja, javlja BBC.

SAD je te tvrdnje, koje dolaze nakon što je Washington stavio pod sankcije 16 visokih vladinih zvaničnika, ocijenio kao "kategorički lažne". Glasnogovornik State Departmenta rekao je da je pripadnik američke vojske u pritvoru i primijetio "nepotvrđene izvještaje o još dva američka državljanina zarobljenim u Venezueli".

Cabello je odgovorio rekavši da su zarobljenici stupili u kontakt s "francuskim plaćenicima" iz istočne Evrope i da su bili uključeni u "operaciju pokušaja napada" na Venezuelu. Optužio ih je da su pripremali "terorističke akte".

Venezuelanska vlada rekla je da su uhapšeni Španci bili povezani s madridskim Nacionalnim obavještajnim centrom (CNI).

Izvori iz španske vlade rekli su lokalnim medijima da njih dvojica ne pripadaju toj obavještajnoj organizaciji.

"Španija poriče i kategorički odbacuje bilo kakve insinuacije da je uključena u operaciju političke destabilizacije u Venezueli", rekao je izvor za AFP.

Češka tek treba reagirati na tvrdnje iz Venezuele.

Na konferenciji za medije u subotu Cabello je rekao da CIA vodi ovu operaciju i „to nas ne iznenađuje“.

"Ova dvojica pritvorenika čak nam govore o grupi plaćenika koje traže da dovedu u Venezuelu s vrlo jasnim ciljevima da ubiju predsjednika Nicolasa Madura, potpredsjednicu Delcy Rodriguez, mene i drugu grupu drugova koji vode našu stranku i našu revoluciju, poručio je Cabello.

Optužbe dolaze usred svađe između Madurove vlade i SAD-a i Španije nakon Madurove sporne pobjede na izborima u julu.

Nacionalno izborno vijeće Venezuele (CNE), koje je blisko povezano s vladom, proglasilo je Madura pobjednikom izbora, ali nije objavilo detaljne rezultate glasanja. Podaci koje je objavila opozicija pokazuju da je njen kandidat, Edmundo González, bio pravi pobjednik.

Washington je u četvrtak najavio sankcije usmjerene na "ključne zvaničnike umiješane u Madurove lažne i nelegitimne tvrdnje o pobjedi i njegovo brutalno gušenje slobode izražavanja nakon izbora".

Nakon hapšenja, zvaničnik State Departmenta rekao je da Washington "i dalje podržava demokratsko rješenje političke krize u Venezueli".

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo