9°C
Mostar 16°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 10°C

15.09.2024 / 13:21 Svijet - Reakcija

Nakon raketnog napada Huti prijete Izraelu novim 'operacijama'

Nakon raketnog napada Huti prijete Izraelu novim 'operacijama'
Foto: X
Vojni glasnogovornik jemenske grupe Huti, Yahya Saree, održao je konferenciju za novinare govoreći o raketnom napadu koji je ranije danas probio izraelsku odbranu, najavljujući nove udare.

Izraelska vojska je objavila da je projektil pao na otvoreno područje i da nije bilo žrtava. Saree je rekao da su Huti gađali “vojni cilj u području Jaffe u okupiranoj Palestini”, javlja Al Jazeera.

Po njegovim riječima, u operaciji je korištena nova hipersonična balistička raketa, koja je došla do cilja bez presretanja. On navodi da je hipersonični projektil prešao udaljenost od 2.040 km za 11 i pol minuta, uzrokujući da dva miliona Izraelaca pobjegne u skloništa “po prvi put u historiji neprijatelja”.

Upozorio je da Izrael može očekivati ​​značajnije operacije kako se približava prva godišnjica Hamasovog napada 7. oktobra.

Oružane snage jemenskih Huta, koje podržava Iran, kontroliraju veći dio Jemena. U junu su Huti ispalili dron dugog dometa na Tel Aviv, pri čemu je ubijena jedna osoba, a četiri su ranjene.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo