15.09.2024 / 11:17 Svijet - Otvorena izjava

Ukrajinski general: Od ruskih saveznika, Sjeverna Koreja je najveći izazov za nas

Ukrajinski general: Od ruskih saveznika, Sjeverna Koreja je najveći izazov za nas
Foto: CNN

Kirilo Budanov, šef ukrajinske obavještajne službe, izjavio je da od svih saveznika koje Moskva ima, najveći problem za Ukrajinu predstavlja upravo Sjeverna Koreja zbog masovne opskrbe Rusije topničkim granatama koje završavaju na ukrajinskim ratištima.

„Sjeverna Koreja je, među ruskim saveznicima, najveći izazov za nas jer količina vojne opreme koju šalju značajno utječe na intenzitet borbi,“ izjavio je Budanov na konferenciji održanoj u Kijevu.

Pjongjang, prema njegovim riječima, "osigurava ogromne količine streljiva", što stvara ozbiljne poteškoće za Ukrajinu, a situacija trenutno ne ostavlja mnogo prostora za reakciju. Sjedinjene Američke Države i Južna Koreja već su optužile Sjevernu Koreju za slanje streljiva i projektila Rusiji kako bi pomogli u vojnoj invaziji koja traje od februara 2022.

Iako Sjeverna Koreja odbacuje te optužbe, analiza koju je nedavno objavila organizacija Conflict Armament Research pokazuje da fragmenti projektila ukazuju na to da su "rakete proizvedene ove godine u Sjevernoj Koreji upotrebljene u Ukrajini".

General Budanov također smatra da će Rusija pokušati okončati rat do 2026. godine kako bi izbjegla dalje slabljenje svoje pozicije zbog rastućih ekonomskih poteškoća, sankcija sa Zapada, kao i problema s mobilizacijom uzrokovanih velikim gubicima na frontu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo