11.09.2024 / 18:10 Svijet - POtrebeni kineski dijelovi

Odgođeno pokretanje prve turske nuklearne elektrane zbog blokade dijelova iz Njemačke

Odgođeno pokretanje prve turske nuklearne elektrane zbog blokade dijelova iz Njemačke
Foto: Daily Sabah
Pokretanje prve nuklearne elektrane u Turskoj je odgođeno jer njemački Siemens graditelju, ruskom Rosatomu, uskraćuje ključne dijelove, kazao je u srijedu turski ministar energetike, Alparslan Bajraktar.

"Rosatom je sklopio alternativne sporazume sa kineskim dobavljačima, ali će pokretanje reaktora kasniti nekoliko mjeseci zato što Siemens Energy nije isporučio naručene dijelove, vjerovatno zbog zapadnih sankcija Rusiji", rekao je ministar, prenosi Reuters.

"Alternativa postoji. Rosatom je već naručio alternativne dijelove od kineskih kompanija i oni će stići iz Kine", dodao je Bajraktar, ne navodeći imena kompanija.

Portparol Siemens Energyja je potvrdio da nisu isporučili neke dijelove Turskoj zbog njemačkih propisa o izvozu.

"Neki dijelovi isporučeni su još davnih dana, ali već dobrih godinu dana više ih ne isporučujemo zbog izvoznih i carinskih licenci koje još nisu izdane. Podrazumijeva se da moramo da poštujemo propise o izvozu", rekao je portparol njemačke kompanije.

Ruska državna kompanija za nuklearnu energiju gradi nuklearku u gradiću Akkuyuu u pokrajini Mersin, prema dogovoru sa Ankarom iz 2010. godine.

Projekt čija je vrijednost 20 milijardi dolara uključuje četiri reaktora ukupnog kapaciteta 4.800 megavata.

Turska je isprva planirala da pokrene prvi nuklearni reaktor 2023. godine, ali je pomaknula rok za 2025.

Ostali reaktori bi trebalo da počnu sa radom do kraja 2028. Elektrana bi u punom kapacitetu trebala da pokriva 10 posto turskih potreba za strujom.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo