Japanski proizvođač rižinog vina okušat će se u proizvodnji prvog svemirskog sakea na svijetu, i to samo jednu bocu, a 100 miliona jena (613.000 eura) prihoda od prodaje donirat će domaćim firmama za razvoj svemirske tehnologije, prenijeli su japanski mediji.
Kompanija Asahi Shuzo u prefekturi Yamaguchi nedavno je saopćila da planira fermentirati rižu i druge sirovine koje se koriste u proizvodnji sakea na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Cilj im je poslati sastojke u orbitu krajem 2025. godine.
Ideja je stvoriti sake na pretpostavci da će biti potražnje za alkoholom ako ljudi počnu živjeti na Mjesecu već u 2040-ima, objašnjavaju. Tvrtka Mitsubishi Heavy Industries 2022. godine obratila se pivovari, poznatoj po brendu sakea 'Dassai', u vezi s proizvodnjom sakea u svemiru.
Sada rade na proizvodnji aparata za pripremu pića kako bi ga poslali u Kibo, japanski modul za eksperimente stvoren posebno za Međunarodnu svemirsku postaju. U Kibu će se rekreairati gravitacija Mjesečeve površine, otprilike jedne šestine Zemljine gravitacije, a pivovara će pratiti proces fermentacije sa Zemlje.
Otprilike 520 grama nerafiniranog sakea fermentiranog u svemiru bit će vraćeno na Zemlju, a onda će biti rafinirano i pretočeno u bocu od 100 mililitara kao 'Dassai Moon Uchujozo', u prijevodu 'Dassai Moon - svemirski napitak', najavljuju iz te pivovare na zapadu Japana.
(Vijesti.ba)