8°C
Mostar 16°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

11.09.2024 / 16:02 Auto - Vladini podaci

Njemačka iznad prosjeka EU u registracijama novih e-automobila u 2023.

Njemačka iznad prosjeka EU u registracijama novih e-automobila u 2023.
Foto: Ilustracija
U Njemačkoj je prošle godine registrirano malo više potpuno električnih automobila od prosjeka Evropske unije, pokazuju novi vladini podaci objavljeni u utorak.

Udio novih registracija u Njemačkoj bio je 18,4%, što je iznad prosjeka za cijelu EU od 14,6%, prema njemačkom Saveznom uredu za statistiku.

Udio električnih vozila u Njemačkoj 2023. bio je 0,6 postotnih bodova veći nego prethodne godine.

Ovaj trend se nije nastavio do sada ove godine, jer je Njemačka uprava za motorni promet izvijestila da samo 12,7% novih automobila registriranih između januara i augusta tekuće godine ima potpuno električni pogon.

Brojke EU-a pokazuju jasnu podjelu između sjevera i juga po pitanju usvajanja električnih vozila, a prednjače Švedska, Danska i Finska, gdje električna vozila čine više od trećine svih novoregistriranih automobila.

Nasuprot tome, najmanje novih električnih automobila registrirano je u Hrvatskoj (2,6%) i Slovačkoj (2,9%), prenosi SEEbiz.

Norveška (81,2%) i Island (52,8%), koje nisu članice EU, i dalje su evropske zemlje s najvećim udjelom električnih registracija.

Bez obzira na vrstu pogona, Njemačka ima relativno visok udio vrlo novih automobila - 14,8% od otprilike 49,1 miliona automobila u zemlji mlađe je od dvije godine.

Samo mali i bogati Luksemburg postiže višu stopu s 19%.

Posebno je velik broj starih automobila u Rumuniji, Finskoj i Estoniji, gdje je svaki treći automobil stariji od 20 godina.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo