11.09.2024 / 14:59 BiH - Sarajevo

Delić u posjeti Goraždu, podrška socijalnim ustanovama i udruženjima

Delić u posjeti Goraždu, podrška socijalnim ustanovama i udruženjima
Foto: Federalno ministarstvo rada i socijalne politike
Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić posjetio je u Goraždu, zajedno sa resornim ministrom Senadom Čeljom, zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Nezimom Alagićem i svojim saradnicima, niz ustanova i udruženja koja pružaju podršku najugroženijim kategorijama društva.

Prva posjeta bila je Centru za socijalni rad Goražde, gdje je ministar Delić razgovarao s predstavnicima Centra o projektima koje Federalno ministarstvo rada i socijalne politike sufinansira u okviru jačanja kapaciteta i unaprjeđenja usluga.

Među značajnim projektima ističe se nabavka informatičke opreme, kancelarijskog materijala, te sufinansiranje zapošljavanja. Također, Centar je po posljednjem javnom pozivu aplicirao i za projekt kućne njege i pomoći, čime bi se dodatno poboljšala ta usluga na području Bosanskopodrinjskog kantona. Za tim, kako kažu, u Centru potreba raste iz dana u dan.

Tokom razgovora istaknuto je da je u toku izgradnja novog objekta Centra, koji će biti potpuno prilagođen korisnicima, posebno osobama s invaliditetom. Otvaranje je planirano za period tokom 2025. godine.

Nakon toga, ministar je posjetio Javnu ustanovu "Buđenje", koja pruža podršku djeci s poteškoćama u razvoju i njihovim porodicama. Ta ustanova je, uz finansijsku podršku Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, prešla put od udruženja do javne ustanove. Time su osigurani stabilniji uslovi za rad.

Trenutno se radi na adaptaciji prostorija. Po završetku radova ustanova će ponuditi širok spektar socijalnih usluga, uključujući psihosocijalnu podršku za djecu s teškoćama u razvoju i njihove porodice.

Tokom boravka u Goraždu, ministar Delić je posjetio i Udruženje Feniks, koje okuplja oboljele od multiple skleroze. Sa članovima tog udruženja razgovarao je o izazovima s kojima se suočavaju osobe oboljele od te bolesti, koja se često naziva i "bolest s hiljadu lica". Udruženje trenutno broji 30 članova, koji se zalažu i bore da društvo prepozna njihove potrebe kako bi imali mogućnost za bolji i kvalitetniji život.

Posjeta je završena obilaskom Udruženja oboljelih od cerebralne paralize i distrofije, koje već 20 godina uspješno djeluje u Goraždu. To udruženje je osnivač zaštitne radionice za zapošljavanje osoba s invaliditetom, a jedan od najuspješnijih projekata je praonica koja se nalazi u neposrednoj blizini prostorija Udruženja.

Ministar Delić izrazio je zadovoljstvo naporima koje to udruženja i ustanove ulažu u poboljšanje uslova života osoba s invaliditetom te potvrdio opredijeljenost Federalnog ministarstva rada i socijalne politike da u kontinuitetu pruža podršku ustanovama i organizacijama socijalne zaštite koje su od izuzetnog značaja za cijelo društvo jer vode brigu o najranjivijim članovima društva, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo