09.09.2024 / 19:28 Svijet - Država je spremna

Turska uzvraća udarac: Umjetna inteligencija kao alat za globalni utjecaj

Turska uzvraća udarac: Umjetna inteligencija kao alat za globalni utjecaj
Fahrettin Altun (Foto: X)

Šef Direkcije za komunikacije Predsjedništva Republike Turske prof. dr. Fahrettin Altun napisao je uvodu riječ pod naslovom "Turska je spremna za doba umjetne inteligencije" u časopisu "Historija mjeseca" koji izdaje Direkcija.

Altun je u svom članku skrenuo pažnju na mogućnosti koje nudi umjetna inteligencija.

Navodeći da je tehnološka transformacija 21. stoljeća koja se odvija vrtoglavom brzinom preoblikovala svijet medija i komunikacija, Altun je istakao da su inovacije koje je donijelo digitalno doba dovele do radikalnih promjena u svijetu komunikacija i radikalno transformirale strukturu i funkcioniranje medija.

Ističući da je jedna od najvažnijih komponenti ove transformacije nesumnjivo razvoj umjetne inteligencije, Altun je napomenuo da uloga koju umjetna inteligencija igra u medijskom sektoru pokriva širok raspon od pristupa informacijama do kreiranja sadržaja.

Napominjući da se umjetna inteligencija danas koristi u mnogim područjima, poput automatizacije vijesti, personalizacije sadržaja, pa čak i određivanja reklama za ciljnu publiku, Altun je podvukao neophodnost oblikovanja odnosa između umjetne inteligencije i medija u etičkim okvirima.

Navodeći da postoje dešavanja koja ugrožavaju društvenu pravdu i osnovne vrijednosti, Altun je naveo da mogućnosti koje nudi tehnologija imaju potencijal da izazovu duboke probleme ako se ne rješavaju u okviru koji se odnosi na društvenu korist.

Ističući da je jedan od najvećih problema koje umjetna inteligencija stvara u medijima pitanje tačnosti i pouzdanosti informacija, Altun je napomenuo da algoritmi mogu proizvesti sadržaj bez ljudske intervencije i da ti sadržaji mogu brzo doći do široke publike.

Kazao je da ova situacija također olakšava širenje dezinformacija.

- Razvoj i korištenje umjetne inteligencije u skladu s etičkim principima igra ključnu ulogu u sprječavanju ovih problema. Važno je da se umjetna inteligencija koristi odgovorno, posebno s obzirom na to kako dezinformacije koje se brzo šire u digitalnim medijima mogu utjecati na društva - rekao je Altun.

Istakao je da ove tehnologije određuju i čiji će se glas više čuti i koji sadržaj će biti istaknut što predstavlja pitanje koje treba preispitivati ​​u smislu općih interesa društva.

Altun je napomenuo da mediji imaju nezamjenjivu ulogu za demokratiju sa svojom funkcijom informisanja društva i formiranja javnog mnijenja.

U tom kontekstu, Altun je naglasio da, kao Turska, daju prioritet perspektivi usmjerenoj na čovjeka koja uzima u obzir društvenu korist u studijama umjetne inteligencije te dodao da Turska pažljivo koristi mogućnosti koje nudi umjetna inteligencija kada određuje svoje medijske i komunikacijske strategije na međunarodnom planu.

- Nije moguće praviti ustupke u vezi sa temeljnim vrijednostima naše zemlje dok koristimo mogućnosti koje nudi umjetna inteligencija. Smatramo da se tehnologije umjetne inteligencije trebaju etički koristiti kako bi se Turska precizno predstavila na digitalnim platformama i kako bi se osiguralo da međunarodna javnost ima pristup pouzdanim informacijama, ocjenio je Altun.

Kazao je da inovacije koje donosi digitalno doba nude velike mogućnosti.

- Međutim, dok procjenjujemo ove mogućnosti, ne smijemo zaboraviti našu društvenu odgovornost i koristiti tehnologiju za dobrobit čovječanstva. Budućnost umjetne inteligencije treba oblikovati s osjećajem odgovornosti. Turska je odlučna u implementaciji razvoja umjetne inteligencije bez ugrožavanja etičkih principa. U tom smislu, nastavlja da zauzima odgovoran i principijelan stav kako na nacionalnom tako i na međunarodnom planu - zaključio je Altun.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo