09.09.2024 / 14:33 Svijet - Brisel

Draghi: Evropi je potreban neviđeni porast investicija

Draghi: Evropi je potreban neviđeni porast investicija
Foto: FENA

Evropa mora masovno povećati investicije, uključujući zajedničko zaduživanje kao dio "nove industrijske strategije" kako bi održala korak sa Sjedinjenim Državama i izbjegla ovisnost o Kini, upozorava se u izvještaju koji se s nestrpljenjem čekao.

Šefica EU Ursula von der Leyen prošle godine je zatražila od Maria Draghija, bivšeg italijanskog premijera i šefa Evropske centralne banke, da izvijesti o tome kako blok od 27 zemalja može povećati konkurentnost usred rastuće globalne nesigurnosti i ekonomskih izazova.

Njegov izvještaj poziva na dodatna godišnja ulaganja od najmanje 750-800 milijardi eura, što iznosi skoro pet posto bruto domaćeg proizvoda EU.

Draghi je priznao da bi to bilo "bez presedana", što bi predstavljalo veći poticaj od Marshallovog plana nakon Drugog svjetskog rata za obnovu Evrope, tvrdeći da je to opravdano "egzistencijalnim izazovom" s kojim se blok suočava.

- Prvi put od Hladnog rata, moramo se iskreno bojati za svoje samoodržanje, a razlog za jedinstven odgovor nikada nije bio tako uvjerljiv - rekao je Dragi na konferenciji za novinare u Briselu na kojoj je predstavio svoj izvještaj.

Draghijev plan za "radikalnu promjenu", zasnovan na oko 170 prijedloga, naglašava potrebu da se zatvori "inovacijski jaz" i sa Sjedinjenim Državama i sa Kinom.

Zagovara "masovne" investicije za finansiranje evropskih prioriteta - od jačanja njene odbrambene industrije do ispunjavanja ambicioznih ciljeva dekarbonizacije - uz izbjegavanje oslanjanja na kinesku čistu tehnologiju, kroz ciljanu podršku dijelovima sektora.

Uočava se slabost EU u novim tehnologijama koje će pokretati budući rast, sa samo četiri evropske kompanije među 50 najboljih svjetskih tehnoloških firmi.

- Evropa mora postati mjesto gdje inovacije cvjetaju - rekao je Draghi, dodajući da se blok "probija pod našom moći".

- Nedostaje nam fokus na ključne prioritete. Ne kombiniramo naše resurse da bismo stvorili obim. I ne koordiniramo politike koje su važne - kazao je on.

Na primjer, u izvještaju se navodi da EU proizvodi 12 vrsta tenkova u poređenju sa samo jednim u Sjedinjenim Državama, navodeći bolju harmonizaciju između država EU kao jedan od načina za jačanje industrije.

- Mogli bismo učiniti mnogo više da se sve te stvari rade kao da se ponašamo kao zajednica - rekao je Draghi.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo