14°C
Mostar 22°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 13°C
Bihać 10°C

09.09.2024 / 11:55 Ljepota i Zdravlje - Dijetetičarka tvrdi

Izbacivanjem jedne namirnice smanjujemo rizik od raka

Izbacivanjem jedne namirnice smanjujemo rizik od raka
Foto: Ilustracija
Sve što konzumiramo značajno utječe na naše cjelokupno zdravlje. Iako određena hrana pozitivno doprinosi zdravlju, druga nam može naštetiti, posebno kada je u pitanju rizik od razvoja različitih vrsta raka, upozorava onkološka dijetetičarka Nichole Andrews.

"Iako genetika svakako igra ulogu u riziku od raka, vjeruje se da razni faktori načina života, posebno prehrana, predstavljaju značajan dio rizika. Ono što jedemo može utjecati na različite biološke procese poput upale, regulacije hormona i popravka DNK, a svi su oni ključni faktori razvoju raka", rekla je za Parade.

Andrews se oslanja na podatke za usmjeravanje svojih prehrambenih odluka. Podijelila je jednu vrstu hrane koju izbjegava kako bi smanjila rizik od razvoja raka.

"Lično izbjegavam prerađeno meso poput slanine, šunke i kobasica, zato što postoje snažni dokazi iz studija na ljudima da mogu uzrokovati rak, posebno rak debelog crijeva", objašnjava ona.

Iako postoji mnogo namirnica za koje se sumnja da povećavaju rizik od raka, čvrsti dokazi o uzročno-posljedičnoj vezi s rakom ozbiljna su stvar.

"Hrana koja uzrokuje rak izravno oštećuje DNK i može inicirati razvoj raka", kaže Andrews. Osim toga, Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) prerađeno meso klasificira kao kancerogen prve grupe.

Dijetetičarka objašnjava da je takva hrana napravljena od konzervansa nitrata i nitrita koji mogu stvoriti spojeve koji uzrokuju rak, poznate kao N-nitrozo, tokom kuhanja ili probave. Štaviše, istraživanja pokazuju da kuhanje prerađenog mesa na visokim temperaturama također može proizvesti štetne spojeve poput heterocikličkih amina (HCA) i policikličkih aromatskih ugljikovodika (PAH), koji su također povezani s razvojem raka, zaključuje Andrews.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo