09.09.2024 / 08:07 Svijet - Kongo dobio 200.000 doza

Kongo započinje vakcinaciju protiv majmunskih boginja

Kongo započinje vakcinaciju protiv majmunskih boginja
Foto: Ilustracija

Vakcinacija protiv majmunskih boginja u Kongu počet će 2. oktobra, pri čemu će se zdravstveni radnici prvo fokusirati na tri najugroženije provincije, saopštili su lokalni zvaničnici.

Odrasli ljudi u provincijama Ekvatur, Južni Kivu i Sankuru bit će prvo vakcinisani, rekao je za Associated Press Cris Kacita Osako, koordinator Kongoanskog komiteta za borbu protiv majmunskih boginja, prenosi Beta.

Ranije ove sedmice prva pošiljka od 100.000 doza vakcina stigla je u Kongo, centar epidemije. Doze vakcine, koje je proizvela danska kompanija Bavarian Nordic, donirala je Evropska unija putem HERA-e, agencije za hitna zdravstvena stanja. U nedjelju je isporučeno još 100.000 doza.

Potrebno tri miliona doza vakcine
Međutim, tih 200.000 doza je samo djelić od tri miliona za koje su vlasti rekle da je potrebno kako bi se okončala epidemija majmunskih boginja u Kongu. Zemlje Evropske unije su se obavezale da će donirati više od 500.000 doza, ali rok za njihovu isporuku i dalje je nejasan.

Kongo je izdao hitno odobrenje za vakcinu koja je već korištena u Evropi i SAD-u. Vakcinacija će biti rezervisana za odrasle, a prioritetne ciljne grupe su oni koji su bili u bliskom kontaktu sa zaraženim ljudima i seksualnim radnicima, rekao je novinarima u petak generalni direktor Afričkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti doktor Jean Kaseya.

Od početka 2024. godine bilo je 5.549 potvrđenih slučajeva majmunskih boginja širom kontinenta, sa 643 smrtna slučaja, što predstavlja veliki skok infekcija i smrtnih slučajeva u poređenju s prethodnim godinama.

Slučajevi u Kongu čine 91 posto od ukupnog broja svih zaraženih. Većinu infekcija majmunskim boginjama u Kongu i Burundiju, drugoj najpogođenijoj zemlji, imaju djeca mlađa od 15 godina.

Afrički centar za kontrolu i prevenciju bolesti i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u petak su na cijelom kontinentu pokrenuli plan za reagovanje na izbijanje epidemije, tri sedmice nakon što je WHO proglasio epidemiju majmunskih boginja u 12 afričkih zemalja globalnim vanrednim stanjem.

Evropska agencija za lijekove ispituje dodatne podatke kako bi ga mogla primijeniti na djeci uzrasta od 12 do 17 godina, što bi se moglo desiti krajem mjeseca, rekao je generalni direktor HERA-e Laurent Muschel.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo