09.09.2024 / 06:01 Svijet - Američki izbori

Trump: Protjerat ćemo migrante bez dokumenata, bit će to krvava priča

Trump: Protjerat ćemo migrante bez dokumenata, bit će to krvava priča
Foto: Agencije
Bivši predsjednik Donald Trump je dodatno pojačao svoju retoriku protiv migracija, upozorivši da bi uklanjanje migranata iz Sjedinjenih Država bila "krvava priča".

Primjedbe su izrečene tokom predizbornog skupa u gradu Mosineeju u Wisconsin, i u skladu su s nedavno objavljenom platformom Republikanskog nacionalnog odbora za 2024., koja poziva na agresivnu provedbu masovnih deportacija.

"I znate da će njihovo protjerivanje biti krvava priča. Njima se nikada nije trebao dopustiti ulazak u našu zemlju. Niko ih nije provjeravao", rekao je Trump pristašama, govoreći o planovima za masovno uklanjanje migranata bez dokumenata.


Republikanski nacionalni odbor je 15. jula objavio i službeno usvojio nove prioritete useljeničke politike tokom Republikanske nacionalne konvencije u Milwaukeeju. "Republikanci nude agresivan plan za zaustavljanje politika otvorenih granica koje su otvorile brane plimnom valu ilegalnih stranaca, smrtonosnih droga i migrantskog kriminala", stoji u dokumentu, prenosi Index.hr.

Dodatno, obećava se povratak "svake useljeničke politike Trumpove administracije" i završetak gradnje zida na granici. Također se poziva na jačanje američke imigracijske i carinske službe, povećanje kazni za nezakonite ulaske te ponovno uspostavljanje Trumpove politike "Ostani u Meksiku".

U dokumentu se koristi izravniji jezik u usporedbi s verzijama iz 2016. i 2020. pa tako nema ni pomirljivih izjava doprinosu migranata zemlji, piše Newsweek. Ovo tvrdolinijaško stajalište dodatno je pojačano Trumpovim izborom za potpredsjednika, senatorom J. D. Vanceom koji je podržao pozive na masovnu deportaciju ilegalnih migranata.

Na republikanskoj nacionalnoj konvenciji u Wisconsinu, Vance je ponovio Trumpovu retoriku, rekavši: "Moramo deportirati ljude koji su prekršili naše zakone kad su došli ovamo."

U svom govoru na konvenciji, Vance je povezao imigraciju sa stambenim pitanjima. "Demokrati su preplavili ovu zemlju milionima ilegalnih stranaca. Građani su se morali takmičiti za dragocjeni smještaj s onima koji uopće ne bi trebali biti ovdje", naveo je.

Zanimljivo je da je Vanceova supruga kći indijskih migranata, koje je hvalio jer su "obogatili" zemlju. To je dovelo do određenih kritika od strane radikalniji osoba unutar Trumpovog pokreta Make America Great Again (MAGA), koji su doveli u pitanje autentičnost Vanceovih anti-migrantskih stavova.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo