09.09.2024 / 06:00 Svijet - Palestinsko Ministarstvo zdravstva

Oko 443.000 djece u Pojasu Gaze vakcinisano protiv dječje paralize

Oko 443.000 djece u Pojasu Gaze vakcinisano protiv dječje paralize
Foto: Agencije
Oko 443.000 djece u Pojasu Gaze vakcinisano je protiv dječje paralize.

Musa Abid, generalni direktor primarne zaštite Ministarstva zdravstva u Gazi, rekao je za AA da je 443.000 djece mlađe od deset godina primilo prvu dozu vakcine protiv dječje paralize, što odgovara 69 posto djece u Gazi.

Naveo je da je proces vakcinacije u centralnom dijelu Pojasa Gaze završen i da su postigli bolje rezultate nego što su očekivali.

Abid je rekao da je vakcinisano 195.000 djece u Deir al-Belahu, Nuseiratu, El-Burayju, El- Maghaziju i Ez-Zavayideu u centralnom dijelu Gaze. Istakao je da je ovo mnogo veći broj od očekivanih 160.000.

Abid je naveo da je u južnim gradovima Khan Younisu i Rafahu do juče uveče vakcinisano 248.000 djece, a planirano je da se vakciniše oko 300.000.

Ukazao je i na poteškoće sa kojima se suočavaju zboh izraelskih napada i blokada.

Abid je istakao da postoje određene poteškoće u koordinaciji u nesigurnim ratnim zonama na istoku, koje izraelska vojska klasifikuje kao "crvene tačke".

Napominjući da su stigli u neke od ovih regija i tamo vakcinisali djecu nakon koordinacije s izraelskom stranom, Abid je naveo da već četiri dana čekaju odobrenje Izraela da dođu do sedam tačaka istočno od Khan Younisa i Rafaha.

Dodao je da će sljedeća faza vakcinacije početi na sjeveru Gaze u utorak.

Palestinsko Ministarstvo zdravstva objavilo je da je prvi slučaj dječje paralize otkriven u Pojasu Gaze 16. augusta.

Vakcinacijom protiv dječje paralize planirano je da bude obuhvaćeno više od 600.000 djece mlađe od deset godina u Pojasu Gaze.

Vakcinacije protiv dječje paralize za djecu mlađu od deset godina počela je 31. augusta uveče u gradu Khan Younisu, gdje su nastavljeni izraelski napadi.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo