05.09.2024 / 13:53 Politika - Mostar

Plenkovićeva posjeta nelegalnom HNK još jedan dokaz da RH ni najmanje ne poštuje institucije BiH

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, zajedno sa svojim izaslanstvima, posjetili su danas u Mostaru Sveučilište u Mostaru, Sveučilišnu kliničku bolnicu i obišli gradilište nelegalnog Hrvatskog narodnog kazališta.

"Izaslanstva predvođena predsjednicima Čovićem i Plenkovićem najprije su posjetila gradilište Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, čiji će završetak predstavljati važan korak u jačanju kulturnog identiteta hrvatskog naroda i doprinos jačanju umjetničke scene u Mostaru i Bosni i Hercegovini", saopćio je HDZ BiH.

"Nakon toga, održan je radni sastanak u Rektoratu Sveučilišta u Mostaru, gdje su predsjednici razgovarali s čelnicima Sveučilišta o planovima za daljnji razvoj obrazovne infrastrukture te o jačanju odnosa i podrške između Sveučilišta u Mostaru i Republike Hrvatske. Saradnja na ovom području ključna je za jačanje akademskih kapaciteta Sveučilišta u Mostaru.

Posjet je zaključen obilaskom nove zgrade Klinike za dječje bolesti SKB Mostar. Ovaj projekt, sufinansiran sredstvima Vlade Republike Hrvatske, osigurat će najmodernije uslove za zdravstvenu skrb najmlađih pacijenata, što je značajan iskorak u unaprijeđenju zdravstvenih usluga ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u cijeloj regiji.

Današnje posjete naglašavaju važnost kontinuirane podrške Republike Hrvatske projektima u Bosni i Hercegovini, s posebnim naglaskom na jačanje regionalne saradnje i poboljšanje životnih uslova svih građana.

Uz Čovića, današnjim posjetima prisustvovali su i predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, zastupnica u Zastupničkom domu PS BiH Darijana Filipović, predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara, predsjednica Vlade HNK Marija Buhač, predsjednik Vlade ZHK Predrag Čović, gradonačelnik Mostara Mario Kordić i brojni drugi istaknuti dužnosnici, saopćio je HDZ BiH.

Nepoštivanje institucija BiH

Plenkovićeva posjeta gradnji HNK još je jedan dokaz da Republika Hrvatska ni najmanje ne poštuje institucije Bosne i Hercegovine. Podsjetimo, pred Opštinskim sudom u Mostaru traje sudski proces po pitanju gradnje HNK.

Naime, tužbenim zahtjevom Pravobranilaštva Grada Mostara osporava se validnost Ugovora o ortakluku iz 1996. godine između Općinskog vijeća Općine Mostar i Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, na čemu investitori gradnje zgrade Kazališta insistiraju.

Uprkos tvrdnjama iz HNK kao i tvrdnjama cijelog hrvatskog političkog establišmenta u Mostaru koji stoji iza ovog nacionalnog projekta, da kazalište ima svu urednu dokumentaciju, sve su prilike da nije tako te da su pronađene "pukotine" u dokumentaciji koju HDZ brižljivo gradi još od kraja 1995. godine.

Dozvola za građenje kazališta, bez obzira koliko i sama bila suspektna jer su npr. neki dokumenti u tom procesu izdavani i tokom vikenda, zasniva se na Ugovoru o ortakluku od 7.8. 1996. godine zaključenom između tada već nepostojeće (Hrvatske) Opštine Mostar i sa pečatom tzv. HR HB s jedne strane, i Hrvatskog narodnog kazališta s druge strane.

Tim ugovorom ugašena općina kojom su (kao i danas Gradom) suvereno vladali kadrovi HDZ-a pod palicom Mije Brajkovića, suprotno Ustavu FBiH, suprotno Rimskom sporazumu i Prijelaznom Statutu Grada Mostara od februara 1996.godine, raspolažu zemljištem koje je u tzv. Centralnoj zoni i koje je kao takvo u isključivoj nadležnosti Grada Mostara.


Foto: FENA 

(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo