3°C
Mostar 10°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 8°C
Bihać 5°C

28.08.2024 / 20:13 BiH - Osvrt

Umjesto što krive građane i sušu: Od ViK-a se očekuju rješenja ili ostavke!

Umjesto što krive građane i sušu: Od ViK-a se očekuju rješenja ili ostavke!
Foto: Vijesti.ba/Ilustracija
KJKP "Vodovod i kanalizacija" d.o.o. Sarajevo objavio je da od večeras, zbog veoma teške hidrološke situacije na izvorištima u Sarajevskom polju, kao i ostalim vrelima sa kojih se vrši snabdijevanje vodom KS, pokrenuću aktivnosti smanjenja pritiska vode u noćnim satima.

Nedavno su građani bili krivi za neracionalno trošenje, a sada se kao razlog navode šušu te pozivaju građane da "zajedno prevaziđemo veoma tešku klimatsku situaciju koja nije zahvatila samo Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu, već i region, Evropu i šire".

I sve bi to bilo uredu da mimo Sarajeva, skoro da i nema problema sa vodosnabdjdvanjem, pa čak i na onim područjima koja nisu ni blizu bogata vodom i izvorištima kao KS. Problema nema u Širokom Brijegu, Čapljini, Doboju, Bijeljini, Mostaru, Zenici, Splitu, Šibeniku, Dubrovniku itd itd ...

I ovaj problem u Sarjevu nije današnji, niti od jučer. Glavni razlog je nesposobnost upravljačkih struktura, svih u lancu od izvršne vlasti do Uprave VIK-a. Uostalom gotovo svi revizorski izvještaji u VIK-u se svode na gubitak vode zbog neadekvatnog upravljanja. Niko ništa ne poduzima la se gubici gomilaju godinama. Potpuno je nejasno zašto se u saniranje mreže ne angažuju vanjski resursi, odnosno druge kompanije. Taj trošak bi zasigurno bio manji, nego onaj koji nastane gubitkom vode.

Nejasno je i zbog čega VIK u većem kapacitetu ne koristi vodu s izvorišta Peračko vrelo. Osim mogućnosti korištenja ovih kapacitetan, voda sa ovog izvorišta je i duplo jeftinija, po kubiku, od vode koja se dobavlja sa drugih izvorišta, uglavnom iz RS-a. Trenutno sa ovog izvorišta ogromne količine pitke vode otječu u rijeke.

Izvorom Peračko vrelo upravlja kompanija Bags-Energotehnika iz Vogošće. Iz ove kompanije su nedavno za Vijesti.ba potvrdili da se kapaciteti Peračkog vrela kreću od 130 do 145 litara u sekundi, s tim da imaju mogućnost proširenja za dodatnih 10-15 litara po sekundi direktno na izvorištu. ViK-u trenutno isporučuju oko 70 litara u sekundi, ali imaju i dodatnih 40-50 litara viškova koje bi mogli prepustiti ViK-u.

Krajnje je vrijeme da ViK uključi sve moguće opcije u razmatranje, umjesto da teret problema bezobrazno prebacuje na građane. Uostalom, to je zakonska obaveza ViK-a i dužni su je ispuniti. Ukoliko to ne mogu, najmanje što mogu je podnijeti ostavke ili biti smijenjeni.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo