3°C
Mostar 10°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 8°C
Bihać 5°C

28.08.2024 / 16:51 BiH - Foto

Helez posjetio posadu helikoptera Oružanih snaga BiH koji je danas pao

Nakon što je helikopter Oružanih snaga jutros pao Jablaničko jezero na mjesto nesreće je stigao ministar odbrane BiH Zukan Helez.

Nakon što se obratio novinarima Helez je posjetio posadu helikoptera Oružanih snaga BiH koji je danas pao.

"Hvala Bogu niko od posade nema ozbiljne povrede. Pregledani su u bolnici u Konjicu, te su im konstatirane lakše povrede i otpušteni su svojim kućama. Helikopter OS BiH je letio u okviru generalne probe pred sutrašnju redovnu vježbu pomoći civilnom stanovništvu prilikom poplava.
Nažalost tokom leta je zahvatio žicu dalekovoda te ubrzo nakon toga pao u vodu", poručio je ministar Helez.

On je na naglasio da je zahvaljujući prisebnosti i treningu posade helikoptera, pripadnicima OS BiH i Civilne zaštite koji su tu bili, posada evakuirana i spašena.

"Istragu o svim okolnostima nesreće sprovesti će Tužilaštvo HNK i Tužilaštvo BiH. U skladu sa rezultatima istrage poduzet ćemo zakonom predviđene radnje. Hvala pripadnicima OS BiH i Civilne zaštite koji su prisebnom i brzom reakcijom pomogli posadi helikoptera. Hvala osoblju bolnice u Konjicu koji su prvi zbrinuli povrijeđene. Ponavljam, najbitnije je da niko članova posade nema ozbiljne povrede", naglasio je Helez.

Podsjetimo, helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine tipa UH-1H iz sastava Brigade zračnih snaga i protuzračne obrane danas u 11 sati pao je u Jablaničko jezero.

U njemu se nalazila četveročlana posada u sastavu pilot, kopilot, tehničar-letač i specijalist službe traganja i spašavanja.

Jedan član posade je povrijeđen i njemu je pomoć ukazana u hitnoj pomoći u Konjicu.

Helikopter OSBiH trenutno je u potpunosti pod vodom.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo