3°C
Mostar 11°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 8°C
Bihać 5°C

27.08.2024 / 19:57 BiH - Slovenija

Delegacija Grada Bihaća prisustvovala Danu grada Sežana

Delegacija Grada Bihaća prisustvovala Danu grada Sežana
Foto: FENA

Povodom obilježavanja Dana grada Sežana, delegacija Grada Bihaća, predvođena Adnanom Lipovačom, dopredsjedavajućim Gradskog vijeća Bihać, prisustvovala je svečanoj sjednici Gradskog vijeća Sežana. Tokom ove svečanosti, najzaslužnijim pojedincima dodijeljena su općinska priznanja, dok je susret između predstavnika dva grada dodatno ojačao dugogodišnje prijateljstvo i otvorio nove mogućnosti za saradnju.

U razgovoru sa Andrejom Silom, gradonačelnikom Sežane, istaknuto je dugogodišnje prijateljstvo između Bihaća i Sežane, koje seže unazad nekoliko decenija. Zajednički je izražena spremnost da se u narednom periodu intenzivira saradnja u svim društvenim oblastima, uz posebnu pažnju na prekograničnu saradnju, turizam, sport, kulturu i obrazovanje.

-Obje lokalne zajednice žele naše prijateljstvo ozvaničiti kroz potpisivanje dokumenta kojim ćemo ozvaničiti i konkretizirati saradnju Bihaća i Sežane. A ona se može itekako ostvariti u oblasti prekogranične saradnje budući da obje lokalne zajednice imaju pozitivna iskustva u realizaciji projekata koje podržava Evropska unija. - istakao je Lipovača tokom prijema.

Sila je, sa svoje strane, izrazio spremnost da kroz sporazum o saradnji ili bratimljenju Sežana i Bihać započnu konkretne dogovore koji bi vodili ka zajedničkim projektima u spomenutim oblastima. Oba grada prepoznala su mogućnosti koje se pružaju kroz prekograničnu saradnju, te su izrazili želju da iskoriste zajednička iskustva u projektima podržanim od strane Evropske unije.

Svečana sjednica Gradskog vijeća Sežana bila je prilika da se potvrdi prijateljstvo između dva grada, ali i da se najave budući koraci ka još intenzivnijoj saradnji. Bihać i Sežana, kao lokalne zajednice sa bogatim kulturnim i historijskim nasljeđem, imaju potencijal za stvaranje čvrstih veza koje će doprinositi razvoju i prosperitetu obje strane.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo