12°C
Mostar 18°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 8°C
Bihać 5°C

25.08.2024 / 18:16 BiH - 32. godišnjica

Zvizdić na godišnjicu paljenja Vijećnice: Knjige su uvijek bile strah za neobrazovane horde

Zvizdić na godišnjicu paljenja Vijećnice: Knjige su uvijek bile strah za neobrazovane horde
Foto: FENA
Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić oglasio se na Facebook profilu povodom 32 godine od paljenja sarajevske Vijećnice od pripadnika tzv. Vojske RS.

"Knjige su oduvijek bile izvor straha za neobrazovane i necivilizirane horde željne ubijanja i razaranja. Brojne biblioteke koje su čuvale najdragocjenije blago različitih civilizacija su uvijek kroz historiju bile uništavane i spaljivane od ideologa i izvršilaca politike zla, mržnje, rasizma i ksenofobije. I tako je bilo još od Mezopotamije pa do danas, od asirske i etrurske biblioteke, pa do Aleksandrijske biblioteke, bagdadske Kuće mudrosti, knjiga Andaluzije, svetih spisa Maja, spaljivanja knjiga od strane nacista...", započeo je Zvizdić, te nastavio:

"Da bi se 20. stoljeće u Evropi završilo sa zločinačkim spaljivanjem Vijećnice sa skoro dva miliona knjiga i rukopisa neprocjenjive vrijednosti koji svjedoče o historiji Bosne i Hercegovine".

“Nacionalsocijalisti su 1933. spaljivali knjige, 1938. su palili sinagoge , a od 1942. do 1945. su u holokaustu gorjeli ljudi”, pisali su i upozoravali poslije Drugog svjetskog rata brojni evropski intelektualci i historičari, podsjeća Zvizdić i napominje da je to vrlo jasno rekao H.Heine: “Gdje se spaljuju knjige, na kraju se spaljuju i ljudi”.

"Nažalost, barbarski čin paljenja Vijećnice/biblioteke nije za tadašnju Evropu bio dovoljan podsjetnik na slične i strašne događaje iz sopstvene i vrlo bliske prošlosti, pa su se najstrašniji događaji iz evropske historije ponovili u BiH: 1992. su pripadnici tzv. VRS spalili Vijećnicu i biblioteku, poslije čega je počelo četvrtogodišnje ubijanje i spaljivanje nedužnih civila, razaranje gradova, rušenje džamija, da bi se završilo sa genocidom u Srebrenici".

"Nadamo se da su poslije agresije i razaranja međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine, etničkog čišćenja i ubijanja Bošnjaka, genocida i urbicida izvučene poruke i pouke koje će u budućnosti na vrijeme zaustaviti promotore i izvršitelje zla, mržnje i sukoba", napisao je Zvizdić na svom Facebook profilu.


(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo