3°C
Mostar 11°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 8°C
Bihać 5°C

24.08.2024 / 11:44 BiH - Prvi let Pegasusa

Popunjen prvi let iz Tuzle za Istanbul, cijena karte od 40 eura

Jutros u 7 sati i 30 minuta avion kompanije Pegasus, ispunjen do posljednjeg mjesta, sletio je u Tuzlu.

Time je ozvaničena saradnja Međunarodnog aerodroma Tuzla sa ovom turskom niskobudžetnom kompanijom.

Pegasus će letjeti svake subote iz Istanbula za Tuzlu i obratno. Avionske karte dostupne su po cijenama od 39,99 eura.

Saradnja tuzlanskog aerodroma i turske aviokompanije ocijenjena je od izuzetne važnosti za obje učesnice, a mogućnost za njeno dodatno produbljenje u kontekstu proširenja broja linija je otvorena.

"Nakon dugog niza godina uspjeli smo dobiti direktnu redovnu liniju za Istanbul, a današnja popunjenost aviona je pokazala da građani Tuzlanskog kantona i regije žele u Tursku i obratno putovati turskim prijevoznikom. Prvi let je obećavajući jer imamo popunjen avion u dolasku i skoro popunjen u odlasku", kazao je direktor Međunarodnog aerodroma u Tuzli Dževad Halilčević Vlada TK učinila je velike napore da dovede ovu niakobudžetnu aviokompaniju u Tuzlu, kazao je premijer TK.

"Mi smo uspostavili kontakt prije tri mjeseca. Nama je važno da je to renomirana kompanija i vjerujem da je ovo prvi korak i početak saradnje koja će, uvjerenja smo, biti dugotrajna. Posebno smo zadovoljni punjenjem aviona koje je na velikom nivou, što pokazuje da je dugogodišnji nedosanjani san ovoga dijela BiH, odnosno direktnih letova prema Istanbulu danas zapravo ispunjen", naglasio je Irfan Halilagić, premijer Tuzlanakog kantona.

U Tuzlu je prvim letom doputovala i visoka delegacija Ministarstva za promet i infrastrukturu Republike Turske, koja saradnju sa Bosnom i Hercegovinom oscjenjuje od velikog značaja.

"Postoji historijska veza između Tuzle i Republike Turske, a koju mi sada dodatno ojačavamo. Pokretanjem ovih letova vjerujemo da će se ove veze produbiti te da će nastaviti jednom uzlaznom putanjom. Posebno se nadam da će ovi letovi donijeti i u ekonomsko-trgovinskom razvoju ove regije", izjavio je Enver Iskurt, pomoćnik ministra za promet i infrastrukturu Turske.

Generalni direktor direkcije civilnog vazduhoplovstva Turske Kemal Yuksek ističe da će ta država i u narednom periodu nastaviti doprinositi u razvoju saradnje koja je danas uspostavljena. "Mi kao direkcija pružamo na raspolaganje generalno BiH, a posebno Tuzli i Tuzlanskom kantonu sve svoje resurse, posebno u segmentu edukacije, kako bi ova regija napredovala ", dodao je Yuksek.

Aviokompanija Pegasus je niskobudžetna turska kompanija koja ima 108 aviona, leti u 53 države svijeta na više od 140 aerodroma. Tuzla im je druga destinacija u Bosni i Hercegovini.

"Nadamo se da ćemo u narednom periodu imati priliku da povećamo broj letova. Biće nam čast da narodu Tuzle ponudimo jeftine karte za Istanbul. Danas smo došli sa punim avionom, vraćamo se sa skoro punim, to nam pokazuje da ova saradnja ima potencijala i da će se se ova linija nastaviti razvijati", kazao je Emre Pekesen, direktor prodaje i planiranja mreže kompanije Pegasus. Podsjećamo, osim Pegasusa, Međunarodni aerodrom Tuzla uspostavio je saradnju i sa kompanijom aJet koja će od ove jeseni također letjeti za Istanbul, a od iduće godine i za Antaliju.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo