11°C
Mostar 17°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 10°C
Bihać 6°C

24.08.2024 / 08:30 BiH - U saradnji sa OSBiH

Počinje vježba EUFOR-a 'Brzi odgovor'

Počinje vježba EUFOR-a 'Brzi odgovor'
Foto: EUFOR
Od 24. augusta do 16. septembra 2024 godine bit će održana vježba EUFOR-a "Brzi odgovor". Vježba se održava u saradnji sa Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

U vježbi će učestvovati snage iz 23 zemlje članice Altea. Bit će korišteni helikopteri i dronovi.

"U dane 24. i 26. augusta građani Bosne i Hercegovine će moći vidjeti pojačano kretanje vozila EUFOR-a na putevima od graničnih prelaza Klobuk, Metaljka i Svilaj do Čapljine i baze Butmir u Sarajevu zbog dolaska rezervnih snaga EUFOR-a", saopšteno je iz ureda za odnose s javnošću EUFOR-a u BiH.

"Ove aktivnosti vezane su za dolazak rezervnih snaga EUFOR-a u Bosnu i Hercegovinu, pošto će snage EUFOR-a koje su već prisutne u zemlji dobiti privremeno pojačanje u vidu rezervnih snaga iz Austrije, Mađarske i Rumunije te mirovnih snaga raspoređenih na Kosovu (KFOR) za vježbu “Brzi odgovor”, EUFOR-ov veliki godišnji događaj obuke koji se održava od 24. augusta do 16. septembra 2024", navodi se u saopštenju.

U ovim konvojima bit će i lakih i teških oklopnih vozila, uz podršku lokalne policije i pratnju međunarodne vojne policije.

"EUFOR je snažan, sposoban i pouzdan partner i ostaje posvećen pružanju podrške bosanskohercegovačkim vlastima u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja", navodi se u saopštenju.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo