20.08.2024 / 16:03 Svijet - Gaza

Izraelski vojnici napali školu s izbjeglicama, ubili devet Palestinaca

Izraelski vojnici napali školu s izbjeglicama, ubili devet Palestinaca
Foto: Arhiv

Najmanje devet Palestinaca je ubijeno, a ima i ranjenih u izraelskom zračnom napadu na školu koja je pružala utočište raseljenim osobama u gradu Gazi, saopćili su u utorak palestinski sigurnosni i medicinski izvori.

Izraelska vojska je napala školu Mustafa Hafez u kvartu al-Rimal, u kojoj su smještene stotine raseljenih porodica, ubijajući i ranjavajući neke od mještana, prenosi Palestinska civilna zaštita sa sjedištem u Gazi.

- Do sada smo izvukli devet tijela, dok su ostala zarobljena pod ruševinama - kazao je Mahmoud Basal, portparol civilne zaštite, za Xinhuu.

- Izraelska vojska nastavlja napadati civile u gradu Gazi, ne obazirući se na živote djece, žena i staraca - dodao je Basal.

Napomenuo je da se timovi civilne zaštite suočavaju sa značajnim izazovima u dolasku do žrtava zbog ograničenih logističkih mogućnosti i nestašice goriva.

Također u utorak, Izraelske odbrambene snage (IDF) navele su u saopćenju da su njihove zračne snage izvele precizan napad na "teroriste" koji djeluju unutar komandnog i kontrolnog centra Hamasa.

IDF je dodao da je prije napada poduzeto više koraka kako bi se smanjio rizik za civile.

Izrael provodi veliku ofanzivu protiv Hamasa u Pojasu Gaze kao odmazdu za napad Hamasa na jug Izraela 7. oktobra 2023., tokom koga je oko 1.200 ljudi ubijeno, a oko 250 uzeti kao taoci.

Tokom posljednja 24 sata izraelska vojska ubila je 34 osobe i ranila 114 čime je ukupan broj ubijenih Palestinaca u enklavi porastao na 40.173, s 92.857 ranjenih od početka aktuelnog palestinsko-izraelskog sukoba, objavila je u utorak zdravstvena služba sa sjedištem u Gazi.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo