Sarajevski ćevap prije nekoliko je dana konačno brendiran i zaštićen kao autohtoni domaći proizvod.
Tim povodom večeras je u srcu sarajevske Baščaršije organizovan jedinstven događaj. Za građane građane i goste Sarajeva organizovana je degustacija ćevapa, a u manifestaciji su učestvovale članice Udruženja sarajevskih ćevabdžija.
Sve pripremljene porcije podijelile su se u samo pola sata, a okupljene su usluživali i gradonačelnica Benjamina Karić i visoki predstavnik Christian Schmidt.
View this post on Instagram
Nakon što se uspjelo zaštititi sarajevski ćevap kao tradicionalni, autohtoni, domaći brend, reakcije su sjajne.
- Ćevabdžije su oduševljene, sada nastavljamo. Moramo čuvati ono što je naše, u svakom mogućem smislu - bilo da se radi o kulturi, historiji, tradiciji, bilo da se radi o našim tradicionalnim, domaćim jelima. Ono što je naše je vrijedno i moramo znati kako to zaštititi i moramo raditi u tom pravcu, kaže za Vijesti.ba gradonačelnica Karić.
Nakon zaštite sarajevskog ćevapa, Udruženje sarajevskih ćevabdžija i Grad su odlučili da idu dalje - sada je na redu zaštita sarajevskog somuna.
Kako je večeras izgledala degustacija ćevapa na Baščaršiji pogledajte u videu i fotogaleriji.
(Vijesti.ba)