13.08.2024 / 15:23 Zanimljivosti - Značajan utjecaj

Roditelji samopouzdane djece praktikuju ove tri navike

Roditelji samopouzdane djece praktikuju ove tri navike
Foto: Ilustracija
Iako je odgoj djece prekrasan, može biti i vrlo zahtjevan. Sreća i samopouzdanje djece najveći su cilj i prioritet mnogih roditelja, no zbog brojnih obaveza možda ne mogu uvijek značajno utjecati na ostvarenje tog cilja.

Ipak, postoje određene roditeljske navike koje mogu razvijati samopouzdanje kod djece, tvrdi edukatorica za odgoj, majka i dječja psihologinja Jaimie Bloch. Podijelila je nekoliko savjeta o tome kako roditelji mogu doprinijeti razvoju samopouzdanja kod svojih mališana.

Evo šta je izdvojila u novoj objavi na Instagramu.

1. Podržite svoju djecu i prepoznajte njihova postignuća

"Kada vaša djeca nešto naprave, sudjeluju u aktivnosti ili postignu neki uspjeh, pitajte ih kako se osjećaju umjesto da im odmah kažete kako se vi osjećate. Time će vaša djeca naučiti cijeniti unutarnju potvrdu vlastitih postignuća umjesto da se oslanjaju na vanjsku potvrdu", pojasnila je psihologinja u objavi.

2. Koristite tehniku "Unutrašnji trener"

Bloch savjetuje: "Pomozite svojoj djeci stvoriti zabavan i osnažujući unutrašnji glas. Zajedno smislite ime za taj pozitivni 'alter ego' i osmislite ohrabrujuće izjave koje će djeca moći koristiti u teškim trenucima."

3. Izradite dnevnik samopouzdanja

"Potaknite svoju djecu da vode 'dnevnik', vizualni kreativni prostor u kojem mogu bilježiti svoje svakodnevne uspjehe, snage i trenutke na koje su ponosna. Dnevnik može sadržavati crteže, naljepnice ili pisane misli o tome što su dobro napravila svaki dan. To može biti opipljiv podsjetnik na koji se mogu vratiti tokom teških trenutaka", zaključila je psihologinja.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo