12.08.2024 / 20:07 BiH - Ministar odbrane BiH

Helez sletio na Tjentište, nadgledati će iz prve ruke borbu sa požarima

Helez sletio na Tjentište, nadgledati će iz prve ruke borbu sa požarima
Screenshot: Facebook
Ministar odbrane BiH Zukan Helez, stigao je na Tjentište kako bi se iz prve ruke informisao o teškoj situaciji s požarima u RS, gdje su trenutno aktivna četiri požarišta. 

Najkritičnije je na Zelengori, gdje vatrena stihija prijeti da ugrozi Nacionalni park Sutjeska, jedan od najvažnijih prirodnih resursa Bosne i Hercegovine.

Već tri dana vatrogasci i Helikopterski servis RS ulažu maksimalne napore kako bi stavili požar pod kontrolu, no nepristupačan teren i jak vjetar značajno otežavaju gašenje. Vatrogasci na terenu su iscrpljeni, a pomoć iz zraka postala je neophodna.

Podsjećamo, članica Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, Željka Cvijanović, uputila je pismo ministru Konakoviću i Helezu, tražeći hitno odobrenje za dolazak helikoptera iz Srbije. Helikopteri, koji su već danima spremni, mogli bi značajno pomoći u gašenju požara, ali još uvijek čekaju zeleno svjetlo iz Sarajeva.

Dok se situacija na terenu pogoršava, svi pogledi su uprti u nadležne institucije, koje se suočavaju s pritiskom da hitno reaguju kako bi spriječili ekološku katastrofu u Nacionalnom parku Sutjeska.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo