9°C
Mostar 15°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 9°C

08.08.2024 / 16:24 Dijaspora - Sarajevo

Murphy sa mladima iz bh. dijaspore: Povezivanje sa nasljeđem

Američki ambasador u BiH Michael Murphy sastao se danas sa učesnicima prakse "WelcomeBack" u okviru projekta USAID-a BiH Diaspora Invest, objavila je Američka ambasada u Bosni i Hercegovini na platformi X.

"Ovi talentovani mladi članovi bh. dijaspore provode mjesec dana stažirajući u Sarajevu i Banjoj Luci, razmjenjujući ideje i ponovno se povezujući sa svojim nasljeđem", poručio je ambasador Murphy, stoji u objavi.

I u svojoj drugoj godini održavanja, ovaj važni program nastavlja poticati stvaranje trajnih veza i saradnju s globalnom porodicom Bosne i Hercegovine.

BiH ima jednu od najvećih dijaspora u svijetu u odnosu na svojih 2,6 miliona stanovnika, s više od dva miliona ljudi koji žive i rade u inostranstvu.

Projekt Diaspora Invest ima za cilj privući najmanje 50 miliona dolara novih privatnih ulaganja prvenstveno iz dijaspore, otvoriti 2000 novih radnih mjesta u preduzećima povezanim s dijasporom, podržati 600 mikro, malih i srednjih poduzeća dijaspore i potaknuti najmanje 30 lokalnih zajednica da traže znanje i kapital iz dijaspore, rečeno je na prošlogodišnjem predstavljanju projekta.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo