17.09.2024 / 21:52 Dijaspora - 4. oktobar 2024.

Bosansko Akademsko Društvo organizuje obilježavanje "Rođendana Bosne" u Beču

Bosansko Akademsko Društvo organizuje obilježavanje "Rođendana Bosne" u Beču
Foto: Bosansko Akademsko Društvo u Austriji

Bosansko Akademsko Društvo u Austriji s ponosom najavljuje manifestaciju povodom obilježavanja 835 godina od potpisivanja Povelje Kulina bana, koja će se održati na Diplomatskoj akademiji u Beču.

Ovaj događaj, koji slavi najstariji očuvani dokument bosanske državnosti, postao je tradicionalno okupljanje Bosanki i Bosanaca, kao i prijatelja Bosne, s ciljem podizanja svijesti o historijskim vezama između Bosne i Austrije.

Uz bogati kulturno-umjetnički program u kojem će uzeti učešća i austrijski umjetnici, ove godine slavi se i 30 godina od osnivanja Bosanskog Akademskog Društva u Austriji. U sklopu proslave, biće uručene nagrade za studente, naučnike i umjetnike koji su postigli izvanredne rezultate u 2024. godini.

Na ovogodišnjoj svečanosti, počasno članstvo u Bosanskom akademskom društvu Austrije dobit će veliki prijatelji Bosne i Hercegovine: bivši visoki predstavnik u BiH Dr. Wolfgang Petritsch, kao i bivši predsjednik Republike Hrvatske Dr. Stjepan Mesić.

Predsjednik Bosanskog Akademskog Društva, Sirađ Duhan, pozvao je bh. dijasporu da prisustvuje ovom značajnom događaju, naglašavajući važnost očuvanja bosanske historije i kulturne baštine:

“Ovo je prilika da zajedno slavimo našu bogatu historiju, ali i da nastavimo graditi mostove između Bosne i Austrije kroz akademsku, kulturnu i društvenu saradnju. Pozivamo sve Bosanke i Bosance, te prijatelje naše zemlje, da nam se pridruže u ovoj važnoj manifestaciji. 29. August obilježavamo i kao „Dan međudržavnih dobrosusjedskih odnosa“ u nekoliko zemalja u EU, uključujući Sloveniju, Austriju, Njemačku i Dansku.Pozivamo dijasporu i u drugim državama da se priključe ovom projektu svih nas. Od Kulina bana do boljih dana“

Poslije zvaničnog programa, planirano je druženje uz organizovani catering do 23:00 sata.

Svi zainteresovani mogu se prijaviti za učešće na događaju do 27. septembra putem e-mail adrese: [email protected]

(Vijesti.ba)

Izdvajamo