13°C
Mostar 18°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

08.08.2024 / 11:29 BiH - Velika akcija

Racija SIPA-e u migrantskom centru u Blažuju

Racija SIPA-e u migrantskom centru u Blažuju
Foto: Arhiv

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Bosne i Hercegovine danas su realizovali raciju na području šireg lokaliteta Privremenog prihvatnog centra Blažuj.

Racija je provedena u saradnji sa policijskim službenicima Granične policije BiH, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, te Službom za poslove sa strancima BiH i Obavještajno sigurnosnom agencijom BiH, pod nadzorom Tužilaštva BiH i Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

Iz SIPA je saopćeno da je tom prilikom izvršeno privremeno ograničenje slobode kretanja unutar Centra, te pregled lica, stvari i prostorija u cilju pronalaska lica koja tu nelegalno borave i nelegalnog naoružanja, narkotika i drugih predmeta koji potiču iz krivičnih djela ili mogu poslužiti za ugrožavanje bezbjednosti korisnika i zaposlenika Centra.

Dodaje se da je izvršena identifikacija organizatora krivičnih djela „Organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata“, i krivičnog djela „Krijumčarenje ljudi“, kao i drugih krivičnih djela.

„Tokom realizacije navedene akcije preduzete su aktivnosti prema 30 stranih državljana koji nezakonito borave na teritoriji Bosne i Hercegovine, a koji su zatečeni da nelegalno borave u Centru, koji su predati u dalju nadležnost Službe za poslove sa strancima“, naveli su iz SIPA-e.

Dodaje se da je pronađena i oduzeta određena količina hladnog oružja te drugi predmeti čije držanje nije dozvoljeno, a koja se mogu upotrijebiti za napad i nanošenja povreda korisnicima ili uposlenicima Centra.

„Policijska tijela u BiH zajedno sa nadležnim tužilaštvima, a u saradnji sa drugim domaćim i međunarodnim partnerskim agencijama nastavljaju aktivnosti, sa ciljem sprečavanja i otkrivanja krivičnih djela, te unaprijeđenju bezbjednosne situacije u BiH“, navode iz SIPA-e.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo