5°C
Mostar 11°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

09.09.2024 / 21:10 BiH - Revizija pokazala

Dok građani čekaju lijekove, na računu ZZOKS neiskorišteno 65 miliona KM

Dok građani čekaju lijekove, na računu ZZOKS neiskorišteno 65 miliona KM
Foto: KZZOSA
Finansijska revizija Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo za prošlu godinu pokazala je rast prihoda u odnosu na rashode.

I dok rastu prihodi Zavoda, rastu i problemi građana. Nedostatak citostatika kao vrh ledenog brijega prate duge liste čekanja, a manjak medicinskog kadra sve je izraženiji, piše Federalna.ba.

Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo samo prošle godine imao je višak prihoda nad rashodima veći od 65 miliona maraka. To pokazuje izvještaj Ureda za reviziju institucija u FBiH, u kojem se navodi da je to suprotno odluci o osnivanju ove institucije.

“U 2023. godini Zavod je ostvario višak prihoda nad rashodima u iznosu od 65.136.774 KM, dok akumulirani višak prihoda nad rashodima iz ranijih godina, bez sredstava zakonskih rezervi, iznosi 94.792.551 KM, iako je Odlukom o osnivanju Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo definisano da se Zavod osniva s ciljem ostvarivanja prava i osiguravanja sredstava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja i da provodi politiku razvoja i unapređivanja zdravstvene zaštite koja se osigurava obaveznim zdravstvenim osiguranjem”, naveli su iz Ureda za reviziju institucija u FBiH.

Međutim, izvještaj Ureda za reviziju u Zavodu zdravstvenog osiguranja ocjenjuju kao najbolji dosad. Poručuju: u posljednje dvije godine samo na unapređenje uslova rada radnika u zdravstvu dali su 80 miliona maraka. Kao razlog akumuliranja dobiti navode planirana a neutrošena sredstva.

“Sredstva se akumuliraju zbog neutroška tih sredstava. To je u protekloj godini bilo 20 miliona. Zbog toga što je planirano za unapređenje zdravstvene zaštite, dato zdravstvenim ustanovama više 20 miliona, nisu povučena ta sredstva - zbog neprovođenja javnih nabavki, odnosno, zbog nezapošljavanja novog kadra. Ostatak sredstava jeste povećanje prihoda”, objašnjava direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja KS-a Muamer Kosovac.

I dok Zavod nastavlja praksu rasta dobiti, rastu i problemi u zdravstvu. Oni su od kantona do kantona različiti, ali im je zajedničko jedno - duge liste čekanja. I postaju sve duže, a žalbe građana sve učestalije, kase zavoda, barem onog sarajevskog, sve je punija. Da tako ne bi trebalo biti, upozoravaju iz Federalnog ministarstva zdravstva.

“Ne bi trebalo da oni imaju novaca, da neko ovamo ispašta ili nečije dijete čeka na liječenje”, poručuje ministar zdravstva FBiH Nediljko Rimac.

“Niti jedan fond zdravstvenog osiguranja ne bi trebao profitabilno poslovati. Sredstva koja ima trebao bi dati na usluge onome kome treba - ne samo pacijentima za prevenciju, nego i svim onim osiguranicima koji imaju bilo kakvu potrebu u zdravstvu”, naglasio je Goran Čerkez, pomoćnik u Ministarstvu zdravstva FBiH.

Osim rasta viška prihoda, Ured za reviziju institucija u Federaciji navodi da je Zavod zdravstvenog osiguranja KS-a u prošloj godini bez primjene Zakona o javnim nabavkama nabavio lijekove u vrijednosti višoj od dva miliona i 600 hiljada maraka.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo