05.08.2024 / 09:13 Svijet - Azijski indeksi pali

Japansko tržište dionica doživjelo najveći jednodnevni pad u historiji

Japansko tržište dionica doživjelo najveći jednodnevni pad u historiji
Foto: Unsplash

Japansko tržište dionica pretrpjelo je najveći jednodnevni gubitak u ponedjeljak, dok se globalna rasprodaja intenzivirala nakon slabih podataka o zapošljavanju u SAD-u.

Referentni indeks Nikkei 225 završio je dan s padom od 4.451 poena, što je najveći pad po broju poena u historiji. Indeks je završio s padom od više od 12%, čime su njegovi gubici porasli na 24% od početka jula. Indeks je sada ušao u teritorij medvjeđeg tržišta, što se definiše kao pad od 20% u odnosu na nedavne vrhunce, piše CNN.

Zbog velikih padova, trgovanje je bilo zaustavljeno na kratke periode u Japanu i Južnoj Koreji. Prekidači, koji pauziraju trgovanje usred jake volatilnosti u pokušaju da spriječe paničnu prodaju, aktivirani su nekoliko puta u Tokiju i Seulu.

U petak je Nikkei zatvorio s padom od 5.8%, što je najveći dnevni pad od marta 2020. godine, jer su trgovci bili zabrinuti zbog uticaja jačeg jena na japanske kompanije nakon što je Banka Japana (BOJ) signalizirala da bi mogla doći do daljnjih povećanja kamatnih stopa. Jačanje jena bi naštetilo izvoznicima i kompanijama s prihodima iz inostranstva.

Brza aprecijacija japanske valute također je prisilila mnoge tržišne učesnike da razmotaju yen carry trade, vrlo popularnu trgovačku strategiju. S obzirom na to da su kamatne stope u Japanu decenijama bile izuzetno niske, mnogi investitori su jeftino posuđivali novac tamo i pretvarali ga u druge valute te ulagali u imovinu s višim prinosima.

Prošle sedmice, jen je ojačao za gotovo 5% u odnosu na dolar. U ponedjeljak, dodatno je ojačao za 2.2% i trgovao se na 143.3 jena po američkom dolaru.

"Ovaj jači jen pokrenuo je domino efekat, izazvavši globalno razmotavanje carry trgovina," rekao je Stephen Innes, partner u SPI Asset Management.

Od tada, tržišni nemiri su se pretvorili u "punu lavinu", potaknuti iznenađujuće jastrebovim zaokretom BOJ-a, usporavanjem kineske ekonomije i slabim zaradama američkih tehnoloških kompanija, dodao je.

Prošle sedmice, BOJ je povećala kamatne stope za 15 baznih poena na 0.25% u svom drugom povećanju ove godine i najavila planove za smanjenje kupovine obveznica. Trgovci očekuju još povećanja kamatnih stopa kasnije ove godine dok centralna banka pokušava obuzdati inflaciju.

Kina je u srijedu izvijestila da je njen službeni PMI za proizvodnju pao u julu, što ukazuje na nastavak slabosti u fabričkoj aktivnosti.

U Sjedinjenim Državama, Amazon (AMZN) je u četvrtak izvijestio o promašaju zarade za drugi kvartal i razočaravajućim smjernicama za treći kvartal. Intel (INTC) je istog dana izvijestio o gubitku prihoda od 1.6 milijardi dolara u drugom kvartalu i najavio planove za otpuštanje 15% radne snage kako bi smanjili troškove.

Ostala tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji također su pala u ponedjeljak.

Korejska burza je implementirala prekidače kako bi privremeno zaustavila trgovanje na referentnom Kospi indeksu nakon što je pao za više od 8%.

Tajvanski Taiex završio je s padom od 8.4%, što je njegov najgori dan ikada.

Australijski S&P/ASX 200 izgubio je 3.6%. Indeks Hang Seng u Hong Kongu i kineski Shanghai Composite pali su za 2.6% i 1.2% respektivno.

Azijske dionice pratile su oštar pad na Wall Streetu u petak, gdje su razočaravajući podaci o zapošljavanju povećali strahove da američka ekonomija slabi. Dow je zatvorio s padom od 1.5%, S&P 500 izgubio je 1.8%, a Nasdaq Composite pao je za 2.4%. Nasdaq je zatvorio u korektivnom teritoriju, ili više od 10% ispod svog najnovijeg vrhunca 10. jula.

CNN-ov indeks straha i pohlepe, koji mjeri tržišni sentiment, pao je na "strah" s očitanjem od 27.

Ostala tržišta također pokazuju znakove nervoze. U petak, cijene nafte su se spustile na najniže nivoe od januara. Brent crude futures i američki WTI crude pali su za više od 3%.

Trenutno se krećući oko najnižih nivoa u osam mjeseci, cijene nafte bi mogle vidjeti određenu stabilnost za sada, uprkos prijetnjama odmazde na Bliskom istoku, prema Tomu Klozi, globalnom šefu za analizu energije u Oil Price Information Service.

"Počevši s akcijom Hamasa prošlog 7. oktobra, vidimo uglavnom apatiju kada je riječ o strahovima od šireg regionalnog rata na Bliskom istoku," rekao je.

"Vjerovatno bi bio potreban izravan napad na iransko tlo da bi se izazvao stvarni skok cijena zbog geopolitičkih razloga," dodao je Kloza. "Bilo bi potrebno nešto prilično dramatično da pošalje cijene nafte naglo gore, a u Washingtonu postoji jaka želja da se učini sve što je potrebno kako bi se zadržale cijene benzina," rekao je.

Što se tiče domaćih cijena benzina u SAD-u, Kloza je rekao da bi uragan u Meksičkom zaljevu mogao potaknuti rast cijena. Debby je ojačala u uragan kategorije 1 prije nego što je pogodila Floridu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo