31.07.2024 / 07:00 Svijet - Teheran

Ubijen vođa Hamasa

Ubijen vođa Hamasa
Foto: Agencije
Ismail Haniyeh, najviši politički vođa Hamasa, ubijen je u Teheranu, objavio je Hamas rano jutros.

U saopćenju Hamasa stoji da grupa "oplakuje Haniyeha koji je umro kao posljedica podmuklog cionističkog napada na njegovu rezidenciju u Teheranu, nakon sudjelovanja u ceremoniji inauguracije novog iranskog predsjednika".

Iranska revolucionarna garda potvrdila je atentat, o kojem je iranska državna TV saopćila rano jutros, a analitičari također tvrde da je Izrael ubio Haniyeha, navodi AP.

Izraelska vojska odbila je komentarisati. Izrael ima historiju tajnih atentata unutar Irana, uglavnom pogađajući naučnike koji rade na nuklearnom programu te zemlje.

Al-Jazeera je objavila izjavu Hamasa u cijelosti: "U ime Alaha, svemilosnog, samilosnog (I nemojte misliti da su mrtvi oni koji su poginuli na Allahovom putu, jer su živi kod svoga Gospodara).

Hamas tuguje s velikim palestinskim narodom, arapskom i islamskom nacijom i svim slobodnim ljudima svijeta za bratom, vođom i mučenikom Ismailom Haniyehom. Vođa pokreta je ubijen u podmuklom cionističkom napadu na njegovu rezidenciju u Teheranu, nakon sudjelovanja u ceremoniji inauguracije novog iranskog predsjednika. Allahu pripadamo i njemu ćemo se vratiti. I to je džihad, pobjeda ili šehadet".

Ko je bio Ismail Haniyeh?

Ismail Haniyeh bio je ključni sagovornik u dogovoru o taocima i prekidu vatre u Gazi, kaže analitičar CNN-a. Smrt političkog lidera Hamasa Ismaila Haniyeha je "prva najznačajnija izraelska operacija od 7. oktobra", rekao je CNN-ov analitičar za politiku i vanjsku politiku Barak Ravid.

Iako Haniyeh nije vojno značajan, on je zadužen za međunarodne odnose grupe i ključni je sagovornik s egipatskim i katarskim posrednicima u dogovoru o taocima i prekidu vatre u Gazi, rekao je Ravid. “Njegovo ubistvo imat će značajan utjecaj na te pregovore”, rekao je.

Izraelska vlada vidi Haniyeha kao jednog od odgovornih za Hamasov napad 7. oktobra, a izraelske su vlasti obećale da će uloviti odgovorne za napad od prije 10 mjeseci.

Haniyeh, koji je ubijen u Teheranu, prema Hamasu i iranskim medijima, bio je dugogodišnji politički vođa ove grupe. Izraelska vojska rekla je za CNN da "ne odgovaraju na izvještaje u stranim medijima", nakon što su iranski državni mediji saopćili o smrti Hanijeha.

Ko su ostali vođe Hamasa?

Iako se Ismaila Hanijeha smatralo najvišim liderom Hamasa – zbog njegove uloge u vođenju političkih operacija palestinske grupe dok je živio u azilu u Kataru i Turskoj – postoje i druge visokorangirane osobe Hamasa.

Yahya Sinwar – kojeg Izrael smatra djelomično odgovornim za nadgledanje racije od 7. oktobra gotovo je nestao iz Pojasa Gaze, a Izrael još uvijek radi na otkrivanju njegovog boravišta. Sinwar je osnivač Hamasove sigurnosne službe poznate kao Majd, koja upravlja poslovima unutrašnje sigurnosti, istražuje osumnjičene izraelske agente i prati službenike izraelske obavještajne i sigurnosne službe.

Mohammed Deif, nedostižni vođa vojnog krila Hamasa – poznatog kao Brigade Izzedine al-Qassam – još je jedan viši vođa koji je i dalje na popisu najtraženijih u Izraelu.

Izrael ga je zatvorio 2000., ali je pobjegao na početku drugog palestinskog ustanka, odnosno intifade početkom 2000-ih. Od tada za sobom nije ostavio gotovo nikakav trag. Posljednji put kada su izraelske snage sigurnosti pokušale i nisu uspjele ubiti Deifa bilo je 2014. godine, tokom napada na Pojas Gaze.

Izraelska vojska saopćila je i da su borbeni avioni izraelskih zračnih snaga u području Bejruta ubili Hezbolahovog najvišeg vojnog komandanta i šefa njegove strateške jedinice, Fuada Shukra, također poznatog kao "Sajid Muhsan".


(Vijesti.ba)

Izdvajamo