30.07.2024 / 21:30 Svijet - Sigurnosni izvori tvrde

Izraelski napad na Hezbolah propao, komandant preživio

Izraelski napad na Hezbolah propao, komandant preživio
Foto: State Department
Agencija Reuters prenosi, pozivajući se na libanske državne medije kojima su izvori snage sigurnosti, kako je u izraelskom napadu na jug prijestolnice Libana ubijena jedna žena, dok je sedam osoba ranjeno.

Šef operativnog centra libanske oružane grupe Hezbollah Muhsin Shukr preživio je izraelski napad na južna predgrađa Bejruta, rekla su agenciji Reuters dva visoka sigurnosna izvora.

Oni navode kako js Shukr bio meta ovog napada u kojem je, prema posljednjim podacima, poginula jedna, a ranjeno sedam osoba.

Hezbollahovi izvori kažu da je Muhsin Shukr preživio ovaj atentat. Izraelska poruka je da je ovo njihov obećani odgovor, njihov odgovor na raketni napad u subotu na grad Majdal Shams u kojem su ubijeni civili.

Šta će učiniti Hezbollah? Sama činjenica da postoje dojave da je ovaj visoki komandant preživio mogla bi značiti da bi moglo biti drugačijeg odgovora. Mogla bi biti sasvim drugačija situacija, na primjer, ako je ubijen.

Libanonski ministar vanjskih poslova Abdallah Bou Habib rekao je za Reuters kako se nada proporcionalnom odgovoru Hezbollaha na izraelski udar u Bejrutu kako bi se zaustavio, kako je rekao, “ovaj val ubijanja”.

Izrazio je osudu u ime svoje države zbog izraelskog napada u južnom predgrađu Bejruta i rekao da Liban namjerava podnijeti žalbu Ujedinjenim narodima.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo