13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 16°C

27.07.2024 / 13:46 BiH - Raste interes

Sve veći broj posjetilaca Tunela spasa tokom ljetne sezone

Sve veći broj posjetilaca Tunela spasa tokom ljetne sezone
Foto: Vijesti.ba
Ljetni mjeseci predstavljaju vrhunac turističke sezone, što se odražava i na posjećenost Spomen-kompleksu Tunel "D-B" u Sarajevu, znanog kao "Tunel spasa".

Tokom ovog perioda, bilježimo značajan porast broja posjetilaca, posebno među Bosancima i Hercegovcima koji ljetni odmor koriste za povratak u domovinu i posjetu glavnom gradu BiH - kazali su Feni iz Memorijalnog centra Sarajevo.

Naglašavaju da je Tunel spasa nezaobilazna destinacija, a ovaj trend prati i porast dolazaka turista iz zemalja Bliskog Istoka, Republike Turske, regije Balkana, kao i iz zapadne Evrope i Dalekog Istoka.

Jedna od glavnih atrakcija za posjetioce je sama tunelska cijev, koja je tokom opsade Sarajeva predstavljala ključnu poveznicu s ostatkom svijeta.

- Ulazak u tunel, koji je bio spas za stanovnike opkoljenog Sarajeva, pruža posjetiocima snažan emotivni doživljaj i nezaboravnu uspomenu koju nose sa sobom - navode iz Memorijalnog centra Sarajevo.

Revitalizirani segment tunela, dionica od 130 metara otvorena prije dvije godine, posljednji je infrastrukturni poduhvat realiziran u Kompleksu.

Iz Memorijalnog centra Sarajevo navode da su u toku pripremni radovi za obnovu originalnog ulaza i početne dionice tunela od 25 metara.

- Planirano je da u septembru, s dobrinjske strane Kompleksa, bude otvoren Edukativni centar, čija je izgradnja nedavno završena. Nadamo se da će nam proceduralni aspekti ići u korist kako bismo realizirali sve aktivnosti prema planu - ističu.

Također naglašavaju da su edukativne radionice koje se održavaju u Spomen-kompleksuTunel "D-B" privukle značajan broj mladih posjetilaca.

- Kroz ove programe prošlo je ukupno 6.078 osoba, uključujući 5.710 učenika, studenata i 368 nastavnika. Ove aktivnosti omogućavaju mladima da kroz interaktivan pristup upoznaju historijske činjenice i važnost Tunela spasa za Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu - kažu iz Memorijalnog centra Sarajevo.

Poručuju da Tunel "D-B" ostaje važna destinacija za sve koji žele saznati više o nedavnoj historiji Sarajeva, ali i mjesto gdje se evociraju sjećanja i bude emocije na teške dane opsade.

Iz Memorijalnog centra Sarajevo pozvali su sve zainteresirane da posjete Tunel "D-B" i dožive ovaj jedinstveni dio naše historije.


(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo