8°C
Mostar 16°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 9°C

07.09.2024 / 15:52 BiH - Oproštaj

Hrvatsko narodno vijeće se oprostilo od Kukića: Bio je simbol borbe za BiH

Hrvatsko narodno vijeće se oprostilo od Kukića: Bio je simbol borbe za BiH
Foto: Arhiva
Hrvatsko narodno vijeće oprostilo se od svog člana Slave Kukića, koji je danas preminuo u 70. godini nakon dugotrajne borbe sa teškom bolesti.

"S neizmjernom tugom i dubokim poštovanjem, Hrvatsko narodno vijeće Bosne i Hercegovine oprašta se od našeg voljenog člana, akademika Slave Kukića, čija je misija bila čuvanje Bosne i Hercegovine - njenog srca, njene duše i njene zajedničke budućnosti. Kukić je bio istinski čuvar ove zemlje, čovjek koji je razumio sve njene slabosti, ali i njenu snagu. S nevjerojatnom brižnošću, nepokolebljivo je štitio Bosnu i Hercegovinu od udara i nasrtaja onih koji su je željeli razbiti i podijeliti", naveli su iz HNV-a.

Njegova ljubav prema Bosni i Hercegovini, kako navode, nije bila samo deklarativna, već je živjela u svakom njegovom djelu, svakoj njegovoj misli, svakom njegovom javnom istupu.

"Kukić je bio intelektualni i moralni stub koji je neumorno branio ideju zajedništva i mira, uvijek vjerujući da je snaga ove zemlje u njenoj raznolikosti, u njezinom zajedničkom, multietničkom srcu. Bio je svjestan svih izazova s kojima se Bosna i Hercegovina suočava, svih pokušaja da se njena suština razbije. Ali, s istinskom snagom duha, Slavo Kukić stajao je na prvoj liniji odbrane, uvijek na strani onih koji su vjerovali u budućnost u kojoj su ljudi ujedinjeni, a ne podijeljeni. Njegova borba za Bosnu i Hercegovinu bila je borba za pravdu, suživot i mir - temeljne vrijednosti koje je hrabro branio do posljednjeg dana".

Iz HNV su istakli da njegov odlazak ostavlja prazninu, ali i ogromnu obavezu za sve nas da nastavimo tamo gdje je on stao, da s istim žarom i predanošću branimo ovu zemlju i njene vrijednosti.

"Slavo Kukić bio je, i uvijek će ostati, simbol nepokolebljive borbe za jedinstvenu i pravednu Bosnu i Hercegovinu, zemlju za sve njene ljude. Neka mu je vječna slava i hvala, a njegov duh i vizija zauvijek će živjeti kroz nas i našu zajedničku borbu za bolje sutra. Hrvatsko narodno vijeće Bosne i Hercegovine", zaključili su iz HNV-a.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo