7°C
Mostar 13°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

25.07.2024 / 20:34 Svijet - Union Station

'Hamas dolazi': Demonstranti u Washingtonu zapalili američke zastave, reagovala Harris

'Hamas dolazi': Demonstranti u Washingtonu zapalili američke zastave, reagovala Harris
Foto: Profimedia
Američka potpredsjednica Kamala Harris pridružila se danas demokratskim i republikanskim čelnicima u osudi demonstranata koji su jučer u Washingtonu kod željezničke stanice Union Station palili američke zastave i sprejevima ispisali poruke da "Hamas dolazi".

Demonstranti su domarširali u blizinu Kapitola, u kojem zasjeda američki Kongres, uoči obraćanja izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, protestujući zbog američke vojne pomoći Izraelu u ratu s militantima islamističkog pokreta Hamas u Pojasu Gaze.

Nakon Netanyahuova govora neki od demonstranata okupili su se ispred Union Stationa. Istakli su američke zastave ispred legendarne željezničke stanice, zapalili ih i sprejem ispisali riječi "Hamas dolazi" i "Oslobodite Gazu" na velikom spomeniku. Harris je taj vandalizam nazvala "protudomoljubnim i gnusnim činom". SAD je stavio Hamas na popis terorističkih organizacija.

"Osuđujem paljenje američke zastave. Ta je zastava simbol naših najvećih ideala kao nacije i predstavlja obećanje Amerike. Nikada ju se ne bi smjelo na takav način oskvrnaviti", rekla je Harris koja bi trebala biti demokratska predsjednička kandidatkinja na predsjedničkim izborima.

(Vijesti.ba / HINA)

Izdvajamo