7°C
Mostar 13°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

25.07.2024 / 13:15 Svijet - NORAD

SAD i Kanada presreli ruske i kineske bombardere u blizini Aljaske

SAD i Kanada presreli ruske i kineske bombardere u blizini Aljaske
Foto: Ilustracija (F-35A )

Bombarderi Rusije i Kine preletjeli su u četvrtak krajnji istok Rusije i Beringovo more u blizini Aljaske tokom zajedničke zračne patrole. Iako ih Sjevernoamerička komanda zračno-svemirske odbrane (NORAD) ne vidi kao prijetnju, američki i kanadski ratni avioni presreli su dva bombardera.

Ruski i kineski bombarderi izveli su zajedničku patrolu iznad dalekog istoka Rusije i Beringovog mora u blizini Aljaske, saopćilo je u četvrtak rusko ministarstvo odbrane, javlja France 24.

Rečeno je da su "strateški nosači raketa Tu-95MS ruskih svemirskih snaga i strateški bombarderi kineske avijacije Xian H-6 izvršili zračnu patrolu iznad Čukotskog i Beringovog mora i sjevernog Tihog oceana".

Izjava je uslijedila nakon što je zajednička američko-kanadska komanda za zračnu i svemirsku odbranu (NORAD) saopćila da su američki i kanadski borbeni avioni presreli dva ruska i dva kineska bombardera u međunarodnom zračnom prostoru blizu Aljaske u srijedu.

Rečeno je da su bombarderi "ostali u međunarodnom zračnom prostoru" i "nisu viđeni kao prijetnja".

Moskva je također rekla da je patrola poštovala međunarodno pravo i da nije narušila strani zračni prostor, dodajući da su "u određenim fazama rute ovu skupinu pratili borbeni avioni stranih zemalja".

Patrola je bila dio "plana vojne saradnje za 2024. i nije usmjerena protiv trećih zemalja", navodi se u saopćenju iz Moskve.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo