25.07.2024 / 08:12 Svijet - Vojna infrastruktura

Hezbollah objavio snimke izraelske zračne baze dronom

Hezbollah objavio snimke izraelske zračne baze dronom
Foto: X

Libanska oružana grupa Hezbollah objavila je snimak dronom za koju kaže da prikazuje objekte protuzračne odbrane, avione i jedinice za skladištenje goriva u izraelskoj zračnoj bazi Ramat David, gotovo 50 km unutar izraelske teritorije.

Na snimku su oznake koje ukazuju na očiglednu vojnu infrastrukturu, uključujući sistem protuzračne odbrane kratkog dometa Iron Dome koji je dizajniran za uništavanje raketa.

Video, dug više od osam minuta, većinom je snimljen u utorak, saopštila je grupa povezana s Iranom.

Video također uključuje noćne snimke za koje je Hezbollah kazao da su snimljene “ranije” i druge snimke za koje je grupa rekla da su snimljene ranije u julu. U naslovu je pisalo da je to samo “nešto” od onoga što je dron snimio.

Bio je to treći u nizu video snimaka koje je objavio Hezbollah, za koje je grupa rekla da imaju za cilj pokazati dokle je dosegao njihov nadzor nad Izraelom. Prvi video prikazivao je izraelski lučki grad Haifu, a drugi Golansku visoravan koju je okupirao Izrael.

Glasnogovornik izraelske vojske objavio je na X-u da je video snimljen dronom za nadzor i da to nije utjecalo na operacije baze.

Izvještavajući iz Bejruta u Libanu, reporterka Al Jazeere Zeina Khodr javila je da je ovaj snimak Hezbollahov način da demonstrira svoje vojne i obavještajne sposobnosti.

“Hezbollah kaže da je ovo poruka izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu, koji je u Sjedinjenim Američkim Državama, da je spreman ako on zaista odluči proširiti sukob s oružanom grupom”, dodala je Kohdr.

Videozapisi su objavljeni dok napetosti rastu zbog izraelskog rata protiv Gaze i zbog čestih razmjena vatre preko libanske granice s Izraelom, prenosi Aljazeera.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo